Skip to content

Ključ do duhovne stabilnosti

Življenje po Božje je rezultat razmišljanja po Božje

Pavel je molil: “… da bi živeli, kakor je vredno Gospoda, in bili njemu v vsem všeč, da bi obrodili sad v vsakršnem dobrem delu in rastli v spoznanju Boga, po moči njegovega veličastva okrepljeni z vso silo, za vso stanovitnost in potrpežljivost, in bi se z veseljem zahvaljevali Očetu” (Kološanom 1,10-12). 

To so čudovite karakteristike kristjana, toda kako jih doseči? V deveti vrsti najdemo odgovor: “… da bi se izpopolnili po globokem spoznanju njegove volje, v vsej modrosti in duhovni razumnosti.” (Kološanom 1,9) Grška beseda za »izpopolnitev« govori o vplivu ali kontroli. To je ista beseda, ki jo Pavel uporabi v Efežanom 5,18: “… temveč naj vas napolnjuje (ali kontrolira) Duh.” Ko si napolnjen z Duhom, on vodi tvoje odločitve. Podobno kot tvoje odločitve odsevajo Božjo modrost in razumnost, če si napolnjen s poznavanjem Božje volje.

Besedna zveza »duhovna modrost in razumnost« nakazuje na nekaj več, kot zgolj poznavanje Božje besede. Kaže na to, da z močjo Duha in njegovega vodstva Besedo apliciraš na svoje življenje. 

Ko v molitvi svoj um prepojiš z Božjo besedo, le-ta vse bolj in bolj nadzira tvoje mišljenje in obnašanje. In Duh uporablja besedo, da obnavlja tvoj um in te ščiti pred prilagajanjem le-tega pogledom in dejanjem tega sveta (Rimljanom 12,2).

Uživati v obilni žetvi

Kmet lahko v obilni žetvi uživa le, če je pred tem marljivo delal in v to vložil ves svoj trud. Mora obdelati zemljo, posejati semena in jih nato negovati, dokler ne dozorijo. Vsak korak je premišljen, discipliniran in urejen.

Podobno je z rojevanjem duhovnega sadu. To ni nepremišljen in neorganiziran proces. Od nas zahteva, da smo marljivi v iskanju Božje volje, ki se razkriva v njegovi besedi. To je Pavlova molitev v Kološanom 1,9, ki jo potem ponovno izjavlja v deseti vrsti. 

Fraza, da bi “rastli v spoznanju Boga” (Kološanom 1,10), se lahko prevaja tudi »da bi rastli po spoznanju Boga.« Oba prevoda sta sprejemljiva. Prvi poudarja potrebo po rasti, drugi pa vlogo, ki jo spoznanje ima v vaši duhovni rasti.

Ko se vaše poznavanje Božje besede poveča, Sveti duh prenavlja vaš um in spreminja vaše razmišljanje. Ko stremimo v Gospodovo slavo, ki jo razkriva Sveto pismo, “se spreminjamo v isto podobo, iz veličastva v veličastvo” (2 Korinčanom 3,18). Vi ste “oblekli novega (človeka), ki se prenavlja za spoznanje, po podobi svojega Stvarnika” (Kološanom 3,10).

Sveto pismo vam zapoveduje, da rastite v milosti in spoznanju Jezusa Kristusa (2 Peter 3,18) Je to značilno za vaše življenje? Ali se veselite obilne duhovne žetve? Bog vas vedno opremi za to, kar vam zapove, da delajte.

Doseči duhovno stabilnost

Število kristjanov, ki jim manjka duhovna stabilnost, je alarmantno. Mnoge “premetava in kot valove razburka vsak veter nauka v človeški zvijačnosti in pretkanosti, v blodnem zavajanju” (Efežanom 4,14). Drugim manjka moralna čistost. Mnoge ženejo njihova čustva, namesto zdrav razum. Kljub razglašanju suverenega in vsemogočnega Boga, naše vedenje pogosto meče slabo luč na naše verovanje.

Kljub naši nedoslednosti, pa je moč za duhovno stabilnost lahko naša v Kristusu, ko dovolimo, da poznavanje njegove volje kontrolira naša življenja. Pavel opisuje delovanje te moči v Kološanom 1,11. Grška beseda, ki se tu prevaja kot »okrepljeni« in »moč« govori o moči, ki nekomu daje zmožnost, da nekaj stori.

Beseda »po« nakazuje, da je moč za duhovno stabilnost sorazmerna z božjo bogato zalogo – in te zaloge se ne da izčrpati! Dobesedna grščina pravi, da ste »opolnomočeni z vso močjo v skladu s silo njegove slave.« Ta misel je sorodna Filipljanom 2,12–14, kjer Pavel pravi, da moč za vaše odrešenje prihaja od Boga, “ki po svojem blagohotnem načrtu udejanja v vas hotenje in delovanje.”

V Kološanom 1,11 je rezultat Božjega opolnomočenja to, da pridobite vso “stanovitnost in potrpežljivost.” »Stanovitnost« govori o vztrajnosti, ki se nanaša na ljudi, »potrpežljivost« pa govori o vztrajanju ne glede na stvari ali okoliščine. Ko ste stanovitni in potrpežljivi, ste duhovno stabilni. Vaši odzivi so biblijski, razumni in ne preračunljivi – niso takšni, kot so odzivi tega sveta, niso čustveni ali nenadzorovani. Zdržite v preizkušnjah, ker razumete Božje namene in zaupate njegovim obljubam.
Pavel je rekel: “Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči” (Efežanom 6,10). To je mogoče, ko zaupate Bogu in se zanašate na neskončno moč, ki je vaša v Kristusu.

Vir: jesusgivesme.org

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X