Skip to content

7 osnovnih korakov do uspešnega posta in molitve

Dr. Bill Bright
Vir: https://www.cru.org/us/en/train-and-grow/spiritual-growth/fasting/7-steps-to-fasting.html

7 osnovnih korakov do uspešnega posta in molitve

Verjamem, da je moč posta, ki se nanaša na molitev, kakor duhovna atomska bomba, ki nam jo je dal naš Gospod, da uničimo trdnjave zla in nam obenem prinese oživitevin duhovno žetev po vsem svetu.

Vedno bolj me je prevzemal občutek nujnosti, da kličem k Bogu, naj pošlje prebujenje v našo ljubljeno deželo. Spomladi in poleti leta 1994 sem bil čedalje bolj prepričan, da je Bog želel, da se 40 dni postim in molim za oživitev v Združenih državah in za izpolnitev Velike naloge iz poslušnosti zapovedi našega Gospoda.

Sprva sem se spraševal: »Ali je to resnično Božji klic zame?« Štirideset dni bi bilo kar veliko brez trde hrane. Toda vsak naslednji dan je Njegov klic postajal močnejši in jasnejši. Končno sem bil prepričan. Bog me je poklical k postu, saj On me ne bi poklical brez določenega razloga ali namena. S tem prepričanjem, sem začel s postom z navdušenjem in s pričakovanjem, ki raslo v mojem srcu, ter molil: »Gospod, kaj želiš, da storim?«

Verjamem, da je bil tako dolg post suveren Božji klic zaradi velikosti greha Združenih držav in cerkve. Gospod mi je to vtisnil v srce, kot tudi nujno potrebo, da pomagam pospeševati izpolnjevanje Velike naloge v tej generaciji.

V začetku posta nisem bil prepričan, ali bom lahko nadaljeval 40 dni. Toda zaupal sem Gospodu, da mi bo pomagal pri tem. Vsak nov dan me je njegova navzočnost spodbudila, da sem nadaljeval. Dlje sem se postil, bolj sem čutil Gospodovo navzočnost. Sveti Duh mi je osvežil dušo in duha, tako da sem doživljal Gospodovo radost, kar sem prej redko. Svetopisemske resnice, so mi kar skakale v oči iz vsake strani Božje besede. Moja vera je rasla, ko sem se ponižal in zavpil k Bogu ter se veselil v Njegovi navzočnosti.

To se je izkazalo za najpomembnejših štirideset dni v mojem življenju. Ko sem čakal Gospoda, mi je Sveti Duh zagotovil, da bodo Združene države in večina sveta pred koncem leta 2000 doživele veliko duhovno prebujenje. Ta Božji obisk iz nebes bo sprožil največjo duhovno žetev v zgodovini cerkve. Toda preden bo Bog prišel z oživljajočo močjo, bo Sveti Duh poklical milijone Božjih ljudi, naj se pokesajo, postijo in molijo v duhu besed v 2. Kroniški knjigi 7,14:

»… [Če] pa se bo moje ljudstvo, ki kliče nase moje ime, ponižalo, molilo in iskalo moje obličje ter se odvrnilo od svojih hudobnih poti, bom prisluhnil iz nebes, jim odpustil greh in ozdravil njihovo deželo.«

Obseg te poživitve je odvisen od tega, kako se verniki v Združenih državah in ostali po svetu odzovejo na ta klic. Petdeset let sem preučeval Božjo besedo in poslušal Njegov glas, tako to sporočilo ne bi moglo biti bolj jasno.

Ta priročni vodnik »7 osnovnih korakov do uspešnega posta in molitve« vam bo pomagal, da bo vaš čas z Gospodom duhovno dragocen. Priporočam vam, da si ta vodnik shranite in se pogosto vrnete k njemu, saj daje preproste predloge, kako začeti post, kaj delati med tem, ko se postite, in kako pravilno končati post.Preden se lotite posta vas spodbujam, da preberete mojo knjigo z naslovom: »Prihajajoče prebujenje: Klic Amerike k postu, molitvi in iskanju Božje prisotnosti« (The Coming Revival: America’s Call to Fast, Pray, and ‘Seek God’s Face). Pomagal vas bo pripraviti za duhovno prebujenje, ki prihaja.

Kako začeti s svojim postom: Koraki od 1 do 4

Kako začnete s postom in kako se postite, bo v veliki meri določalo vaš uspeh. Če boste sledili tem sedmim osnovnim korakom, bo vaš čas z Gospodom potekal smiselno in duhovno nagrajujoče.

1. korak: izberite si cilj za vaš post

Zakaj se postite? Za vašo duhovno obnovo? Za napotke? Za reševanje težav? Za posebno milost pri reševanju težkih situacij? Prosite Svetega Duha, da vam pojasni, kaj želi, da se pri vas odstrani v tem času. Tako boste lahko molili bolj specifično in strateško.

S postom in z molitvijo se ponižamo pred Bogom, da bo Sveti Duh vzbudil našo dušo, prebudil cerkve in ozdravil našo deželo v skladu z napisanim v 2. Kroniški knjigi 7,14. Naj bo to vaša prioriteta v postnem času.

2. korak: Posvetite čas postu

Molite za vrsto posta, ki bi se ga morali lotiti. Jezus je nakazal, naj se vsi njegovi sledilci postijo (Matej 6,16-18; 9,14-15). Njemu je bilo pomembno “KDAJ” in ne “ČE” se bodo verniki postili. Preden se postite, se odločite za naslednje:

 • Kako dolgo se boste postili – en obrok, en dan, teden, več tednov, štirideset dni? (Začnite počasi in tako gradite k čim daljšemu postu.)
 • Tip posta, ki ga Bog želi za vas, da ga privzamete, kot npr. samo z vodo ali z vodo in sokovi, kot tudi kakšne sokove boste pili in kako pogosto.
 • Katere fizične ali družbene dejavnosti boste omejili?
 • Koliko časa boste vsak dan namenili molitvi in ​​Božji besedi.

Te obveze sprejmite pred začetkom posta, jih zapišite in delite z nekom, ki mu zaupate. To vam bo pomagalo, da ohranite post do konca, kadar bi vas fizične skušnjave in življenjski pritiski premamili, da bi prenehali.

3. korak: Pripravite se duhovno

Temelj posta in molitve je kesanje. Neizpovedani greh bo oviral vaše molitve. Tu je nekaj stvari, s katerimi lahko pripravite svoje srce:

 • Prosite Boga, naj vam pomaga sestaviti izčrpen seznam vaših grehov.
 • Priznajte vsak greh, na katerega vas opominja Sveti Duh, in sprejmite Božje odpuščanje (1. Janezovo pismo 1,9).
 • Prosite za odpuščanje vse ljudi, ki ste jih užalili, in odpustite vsem, ki so vas prizadeli (Marko 11,25; Luka 11,4; 17,3-4).
 • Spravite se z ljudmi, kot vas vodi Sveti Duh.
 • Prosite Boga, naj vas napolni s svojim Svetim Duhom v skladu z njegovo zapovedjo v Efežanom 5,18 in Njegovo obljubo v 1. Janezovem pismu 5,14-15.
 • Svoje življenje v celoti predajte Jezusu Kristusu kot svojemu Gospodu in uprite se, da bi upoštevali vašo posvetno naravo (Rimljanom 12,1-2).
 • Premišljujte o Božjih lastnostih – Njegovi ljubezni, suverenosti, moči, modrosti, zvestobi, milosti, sočutju in drugih lastnostih (Psalm 48,9-10; 103,1-8, 11-13).
 • Čas posta in molitve začnite s srcem, ki je polno pričakovanja (Hebrejcem 11,6).
 • Ne podcenjujte duhovnega nasprotovanja. Satan včasih podkrepi naravno bitko med telesom in duhom (Galačanom 5,16-17).

4. korak: Pripravite se fizično

Post zahteva razumne previdnostne ukrepe. Najprej se posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če jemljete zdravila na recept ali imate kronično bolezen. Nekateri ljudje se ne smejo postiti brez strokovnega nadzora.

Fizična priprava nekoliko olajša drastično spremembo v vaši prehranjevalni rutini, tako da boste lahko v molitvi v celoti pozorni na Gospoda. Zapomnite si naslednje:

 • Ne hitite s svojim postom.
 • Pripravite svoje telo. Pred začetkom posta jejte manjše obroke. Izogibajte se mastni in sladki hrani.
 • Pred začetkom posta dva dni jejte surovo sadje in zelenjavo.

5. korak: Naredite si načrt

Prišel je vaš čas posta in molitve. Vzdržali ste se vseh trdnih živil in začeli ste iskati   Gospoda. Tu je nekaj koristnih predlogov, ki bi jih bilo dobro upoštevati:

 • Omejite svojo telesno aktivnost.
 • Telovadite zmerno. Vsak dan prehodite 1-3 km, če vam ustreza in vam je tako udobno.
 • Pripravite se na začasno duševno nelagodje, kot so nestrpnost, razdražljivost in tesnoba.
 • Pričakujte fizično nelagodje, še posebej drugi dan. Morda boste imeli kratkotrajne bolečine lakote ali omotico. Odpoved kofeinu in sladkorju vam lahko povzroči glavobol. Fizične motnje lahko vključujejo tudi šibkost, utrujenost ali nespečnost.

Prva dva ali celo prvi trije dnevi so običajno najtežji. Ko nadaljujete s postom, boste verjetno občutili dobro počutje tako fizično kot duhovno. Če pa občutite lakoto, povečajte vnos tekočine.

Primer načrta oz. urnika

Za največjo duhovno korist si namenite dovolj časa, da boste sami z Gospodom. Prisluhnite Njegovemu vodstvu. Več časa kot boste preživeli z Njim, bolj pomenljiv bo vaš post.

Zjutraj:

 • Začnite svoj dan s slavljenjem in čaščenjem.
 • Prebirajte Božjo besedo in o njej premišljujte, po možnosti na vaših kolenih.
 • Povabite Svetega Duha, naj deluje v vas, da bo želeli in izpolnjevali Njegovo voljo, kot pravi v Filipljanom 2,13.
 • Povabite Boga, da vas uporabi. Prosite Ga, naj vam pokaže, kako naj vplivate na vaš svet, vašo družino, vašo cerkev, vašo skupnost, vašo državo in širše.
 • Molite za Njegovo vizijo za vaše življenje in opolnomočenje, da izpolnite njegovo voljo.

Opoldne:

 • Vrnite se k molitvi in Božji besedi.
 • Naredite kratek molitveni sprehod.
 • Preživite čas v posredniški molitvi za voditelje v vaši skupnosti in vašem narodu, za nedosežene milijone ljudi na svetu, za svojo družino ali za posebne potrebe.

Zvečer:

 • Bodite sami in ustvarite miren čas za “iskanje Gospodove navzočnosti”.
 • Če se drugi postijo z vami, se srečajte na molitvi.
 • Izogibajte se gledanju televizije ali drugih stvari, ki bi lahko zmotili vašo duhovno osredotočenost.

Če je mogoče, vsak dan začnite in končajte na kolenih s kratkim časom čaščenja in zahvaljevanja Bogu. Nujna je tudi prehranska rutina. Dr. Julio C. Ruibal – nutricionist, pastor in specialist za post in molitve – predlaga dnevni urnik in seznam sokov, ki se vam bodo morda zdeli koristni in zadovoljivi. Prilagodite ta urnik in pijače, ki jih uživate, da bodo ustrezale vašim okoliščinam in okusom.

5.00 – 8.00

Sadni sokovi, po možnosti sveže stisnjeni ali mešani in razredčeni v 50% destilirani vodi, če je sadje kislo. Priporočajo se sokovi iz jabolk, hrušk, grenivk, papaje, lubenice ali drugi sadni sokovi. Če ne morete sami izdelovati sokov, si kupite sokove brez sladkorja ali dodatkov.

10:30 – 12:00

Svež zelenjavni sok iz zelene solate, zelene in korenja v treh enakih razmerjih.

14.30 – 16.00

Zeliščni čaj s kapljico medu. Izogibajte se črnemu čaju ali kateremu koli čaju s kofeinom.

18.00 – 20.30

Juha iz vrele vode, v katero damo krompir, zèlena in korenje brez soli. Po približno pol ure vrenja vlijemo vodo v posodo in jo popijemo.

Nasveti za post s sokovi

Uživanje sadnega soka bo zmanjšalo bolečine lakote in vam dalo nekaj naravne energije sladkorja. Okus in občutek “dviga” vas bosta motivirala in okrepila za nadaljevanje.

Najboljši sokovi so iz sveže lubenice, limon, grozdja, jabolk, zelja, pese, korenja, zèlene ali listnate zelene zelenjave. V hladnem vremenu lahko uživate v topli zelenjavni juhi.

Kisle sokove (pomarančni in paradižnikov) zmešajte z vodo, da ne bi razdražili želodca.

Izogibajte se kofeinskim pijačam. Izogibajte se žvečilnim gumijem in metinim bonbonom, tudi če imate zadah. Te stvari spodbujajo prebavo v želodcu.

6. korak: Post prekinite postopoma

Ko je vaš izbrani čas za post dokončan, boste spet začeli jesti različno hrano. Toda kako prekinete vaš post, je izjemno pomembno za vaše fizično in duhovno počutje.

Začnite jesti postopoma. Ne jejte trde, težke hrane takoj po postu. Nenadna ponovna uvedba težke hrane v želodec in v prebavni trakt bo verjetno imela negativne, celo nevarne posledice. Vsak dan poskusite z več manjšimi obroki ali prigrizki. Če svoj post končate postopoma, bodo blagodejni telesni in duhovni učinki vodili do dobrega zdravja.

Tu je nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pravilno končati post:

 • Daljši post z vodo prekinite z uživanjem sadja kot je lubenica.
 • Medtem ko še naprej pijete sadne ali zelenjavne sokove, dodajte naslednje:
  • Prvi dan: dodajte surovo solato.
  • Drugi dan: dodajte pečen ali kuhan krompir, brez masla ali začimb.
  • Tretji dan: dodajte obarjeno zelenjavo.
  • Potem: Začnite znova uvajati svojo običajno prehrano.
 • V prvih dneh se postopoma vrnite k rednemu prehranjevanju z več majhnimi prigrizki. Začnite z malo juhe in svežega sadja, kot sta lubenica in melona. Nadaljujte z nekaj žlicami trde hrane, kot sta surovo sadje in zelenjava ali surova solata in pečen krompir.

7. korak: Od posta pričakujte rezultate

Post se nanaša na iskreno ponižnost pred Gospodom. Zagotavlja čas za kesanje, molitev, iskanje Božjega obličja in premišljevanje o Njegovi Besedi. Ko boste to storili, boste doživeli poglobljeno zavedanje njegove prisotnosti (Janez 14,21).

Gospod vam bo dal sveža duhovna spoznanja. Vaše zaupanje in vaša vera v Boga se bosta okrepili. Počutili se boste duševno, duhovno in fizično osveženi. Videli boste tudi odgovore na svoje molitve.

Posamezen post pa ni duhovno splošno zdravilo. Tako kot vsak dan potrebujemo ponovno izpolnitev s Svetim Duhom, tako tudi potrebujemo ponovni čas posta pred Bogom. Mnogim kristjanom je pomagal 24-urni post enkrat na teden.

Potreben je čas, da zgradimo svoje duhovne postne mišice. Če doživite neuspeh v vašem prvem postu, ne obupajte. Morda ste se prvič odločili postiti predolgo, morda pa le potrebujete okrepitev vašega razumevanja in odločnost. Kakor hitro lahko, se odločite za še en post, dokler ne uspete. Naš Bog vas bo počastil zaradi vaše zvestobe.

Spodbujam vas, da se mi pridružite pri postu in molitvi znova in znova, dokler ne doživimo resnično oživitev v naših domovih, vcerkvah, v svojemu ljubljenemu narodu in po celem svetu.

Kako doživeti in ohranjati osebno prebujenje

 1. Prosite Svetega Duha, naj razkrije kakršen koli neizpovedani greh v vašem življenju.

2. Prosite za odpuščanje od vseh, ki ste jih užalili, in odpustite vsem, ki so vas prizadeli. Spravite se z ljudmi, h katerim vas vodi Bog.

3. Prosite Gospoda, naj vsak dan preišče in očisti vaše srce.

4. Prosite Svetega Duha, da varuje vašo pot pred samozadovoljnostjo in povprečnostjo.

5. Neprestano zahvaljujte in častite Boga, ne glede na vaše okoliščine.

6. Uprite se upoštevati svojo posvetno naravo (Galačanom 5,16-17)

7. Predajte svoje življenje Jezusu Kristusu kot vašemu Odrešeniku in Gospodu.

8. Razvijte odvisnost od Njega, tako da ste mu podrejeni in ponižni pred Njim.

9. Preučujte Božje lastnosti.

10.  Imejte lakoto in žejo po pravičnosti (Matej 5,6).

11.  Ljubite Boga z vsem srcem, dušo in umom (Matej 22,37).

12.  Negujte nenehno polnost in nadzor Svetega Duha po veri na podlagi Božjih zapovedi (Efežanom 5,18) in Božje obljube (1 Janez 5,14-15).

13.  Vsak dan prebirajte, preučujte, premišljujte in si poskusite zapomniti Božjo sveto, navdihnjeno, vznemirljivo besedo (Kološanom 3,16).

14.  Razvijajte življenjski slog neprestane molitve (1 Tesaloničanom 5,17).

15.   Vsak teden imejte eno 24-urno postno in molitveno obdobje.

16.   V vašem načinu življenja hrepenite po tem, da z drugimi podelite Kristusa vsak dan.

17.  Odločite se, da boste živeli sveto, pobožno življenje v poslušnosti in veri.18.  Pridružite se skupini za preučevanje Biblije, ki poudarja oživitev in sveto življenje.

6 ključnih vprašanj o molitvi

Vprašanje 1: Kaj je molitev?

Preprosto povedano, molitev je komunikacija z Bogom. Ko molimo, izražamo svojo predanost nebeškemu Očetu. Povabimo ga tudi, da se pogovarja z nami, ko se mu predajamo.

Vprašanje 2: Kdo lahko moli?

Čeprav Bog deluje v nas še preden sprejmemo Jezusa kot našega osebnega Odrešitelja, se naš odnos z Njim zares začne šele v trenutku odrešitve (Janez 14,6). Za uspešno molitev je ključnega pomena tudi molitev s čistim srcem. Ne moremo pričakovati, da bo Bog odgovoril na naše molitve, če v našem življenju obstaja kakšen neizpovedani greh ali če gojimo duha neodpuščanja (Psalm 66,18; Marko 11,25).

Da bi Bog odgovoril na naše molitve, moramo imeti verujoče srce in prositi po Njegovi volji (Matej 9,29; 21,22; 1 Janez 5,14-15).

Vprašanje 3: Zakaj bi morali moliti?

Božja beseda nam zapoveduje, naj molimo (Luka 18,1; Apostolska dela 6,4; Marko 14,38; Filipljanom 4,6; Kološanom 4,2; 1 Timotej 2,1-2).

Molimo zato, da bi imeli osebni odnos z Bogom, za našo duhovno oskrbo, in da bi imeli moč za zmagovito življenje. Molimo tudi zato, da ohranjamo hrabrost za živo pričevanje o Jezusu Kristusu.

Molitev ima veliko moč, ki lahko spremeni potek narave, ljudi in narodov.

Vprašanje 4: H komu naj molimo?

Molimo k Očetu, v imenu Gospoda Jezusa Kristusa, po Svetem Duhu. Ko molimo k Očetu, naše molitve potrdi Jezus Kristus. Sveti Duh jih predstavlja Bogu Očetu (Rimljanom 8,26-27+34).

Vprašanje 5: Kdaj naj molimo?

Božja beseda nam zapoveduje, naj nenehno molimo (1 Tesaloničanom 5,17). Ves dan smo lahko v molitvi in pri vsakodnevnih opravilih lahko izražamo in dokazujemo svojo predanost Bogu. B

og želi, da smo z njim nenehno v stiku, kjerkoli že smo. Lahko molimo v avtu, med pomivanjem posode ali med hojo po ulici. 

Vprašanje 6: Kaj naj vključimo v svoje molitve?

Čeprav molitve ni mogoče napisati kot formulo, bi morali v našo komunikacijo z Bogom vključiti nekatere osnovne elemente:

 • Čaščenje
 • Izpoved
 • Zahvaljevanje
 • Prošnja

Čaščenje

Častiti Boga pomeni, da ga častimo in slavimo, povzdigujemo in poveličujemo za v svojem srcu in umu ter s svojimi usti.

Izpoved

Ko se naša molitev začne s čaščenjem, ima Sveti Duh priložnost razkriti vsak greh v našem življenju, ki ga je treba priznati.

Zahvaljevanje

Zahvaljevanjem Bogu za to, kdo On je, in za koristi, ki smo jih deležni po pripadnosti Njemu, nam omogoča prepoznati, da On nadzira vse stvari – ne samo blagoslove, temveč tudi težave in stiske. Ko pristopimo k Bogu s hvaležnim srcem, On postane naša moč.

Prošnja

Vključuje prošnjo za lastne potrebe in posredovanje za druge.

Molite, da bi bil vaš notranji človek obnovljen, vedno občutljiv na Svetega Duha in izpolnjen s Svetim Duhom. Molite za druge – za svojega zakonca, svoje otroke, starše, sosede in prijatelje, svoj narod in tiste, ki imajo avtoriteto nad vami.

Molite za odrešitev duš, za vsakodnevno priložnost, da drugim poveste o Kristusu in jih vodite v delovanje Svetega Duha. Na koncu molite za izpolnitev Velike naloge.

Sorodni prispevki

Živite v ljubezni

“Odrešenje nas osvobodi, da skrbimo za druge na isti način, kot Kristus skrbi za nas.” Opazovati, kako malček posnema mamo ali očeta, je zabavno, vendar

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X