Skip to content

Hvaležnost – sidro naše duše

Avtorica: Bethany Renken

Psalmist David se je zavedal pomena hvaležnosti v svojem odnosu z Bogom in je dobro izražal svojo hvaležnost. Primer tega vidimo v Psalmu 107,21-22, ko pravi: »Zahvaljujmo Gospodu za njegovo dobroto, za njegova čudovita dela v blagor človeškim sinovom. Darujmo zahvalne daritve, z vriskanjem naj pripovedujejo o njegovih delih.«

Izvirna grška beseda za “hvaležnost” je “eucharistos“, kar pomeni “zavedati se prejete koristi”, “zavedati se uslug” ali “biti hvaležen”. To je pravzaprav grška beseda, od koder dobimo izraz “evharistija”, izraz, ki ga nekateri v cerkvenem izročilu uporabljajo za Gospodovo večerjo. Verjamem pa, da praksa zahvaljevanja daleč presega molitev pred obroki. V Kološanom 4,2 vidimo, da je zahvaljevanje res osnovna krščanska disciplina, ki jo zapoveduje Božja beseda. »Vztrajajte v molitvi, bedite v njej in se zahvaljujte« (Kološanom 4,2).

Menim, da je zelo pomembno, da izrazimo hvaležnost Gospodu. Prav tako ga moramo slaviti, tako da ga obožujemo in priznavamo slavo Njegovemu značaju; Bog ljubezni, pravičnosti, pravice, usmiljenja, miru itd. Lahko pa rečem, da se zahvaljevanje razlikuje od čaščenja po tem, da s hvaležnostjo osebno priznamo, kako nas je Gospod blagoslovil in kako smo imeli korist od posebnih darov v svojem življenju. To bi lahko izgledalo kot priznanje daru zdravja, družine, prijateljev, pisanih listov pod vašim oknom, nekaj prostega časa od službe za počitek, zgodnji jutranji sprehod s partnerjem ali spodbudno sporočilo prijatelja. Z zahvaljevanjem postanemo bolj zavedni teh darov in se prebudimo za resnico, da so vsi iz Gospodovih rok.

Zelo pomembno je, da izrazimo hvaležnost Gospodu.

To zavedanje velikih blagoslovov prinaša hvaležnost v naše življenje, zasidra naše srce in opira naše oči na Kristusa, zato prinaša prave prioritete in pravo osredotočenost v našem življenju. Prvo pismo Tesaloničanom 5,18 pravi: »V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas.« Si to ujel? To je Božja volja, zate. Verjamem, da v svojem bistvu zahvaljevanje ni toliko v Njegovo korist kot našo. Zahvaljevanje nas spremeni. Preoblikuje nas. Zapovedano nam je, kot smo videli v Kološanom 4,2, ker Bog vé, da je to najboljše za nas! Ta disciplina nas v našem življenju ohranja osredotočene na Boga; na Njegovo milost in zvestobo ter polnost bogastva in zaklada, ki jo imamo v Jezusu Kristusu. Ohranja nas ukoreninjene vanj in pozorne nanj v našem vsakdanjiku, pomaga nam živeti pravično in z mislimi osredotočenimi na nebeške stvari, kot Pavel zapoveduje v Kološanom 3.

Zavedanje velikih blagoslovov prinaša hvaležnost v naše življenje, zasidra srce in opira naše oči na Kristusa.

Hvaležnost nas ločuje od sveta, kraja, ki je prežet s pohlepom, zavistjo in podobnim. Življenje v hvaležnosti neposredno odraža Božjo slavo in naše oči – kot tudi oči tistih okrog nas – usmerja na Kristusa in samo na Kristusa. Zato se potrudimo, da bomo ljudje hvaležnosti, ki se zavedamo obilnih blagoslovov, ki jih prejemamo vsak dan, in jih upravičeno vidimo kot dar od Gospoda in zato Darovalcu teh darov podarimo zahvalo. Naj bo naše zahvaljevanje dejanje čaščenja, sidro naše duše in koren, ki ohranja naš um usmerjen na nebeške stvari. Kot pravi David:»Gospod, slavil te bom z vsem svojim srcem, pripovedoval bom o vseh tvojih čudovitih delih. V tebi se bom veselil in ukal, opeval bom tvoje ime, Najvišji« (Psalm 9,1-2).

Sorodni prispevki

MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X