Skip to content

POST

Cilj posta je približati se Bogu. Svetopisemski post je vedno povezan z odpravljanjem ovir za duhovni namen; post pritisne tipko, ki “resetira” ali ponastavi naše duše in nas obnovi od znotraj navzven. Omogoča nam tudi, da se veselimo nad Božjo dobroto in usmiljenjem ter pripravimo svoja srca na vse dobre stvari, ki jih Bog želi vnesti v naše življenje. Ne pozabite, vaš osebni post bi moral predstavljati izziv, vendar je zelo pomembno poznati svoje telo, svoje možnosti in, kar je najpomembneje, iskati Boga v molitvi in slediti tistemu, kakor vas vodi Sveti Duh.

Trajanje posta

Leto začnemo z dnevi molitve in posta. To je 14 dni molitve in posta, obdobja osredotočene molitve celotne cerkvene družine. Lahko se tudi odločite, da se boste med letom postili za svoj duhovni razvoj. Med letom prakticirajte post po lastni izbiri. Zelo običajno je, da se nekdo posti en sam obrok, cel dan ali tri dni ali več. Čas vašega posta ni tako pomemben kot moč vašega osredotočanja na Boga med postom.

Svetopisemski odlomki

TIPI POSTA

POPOLNI ali CELOTNI post

Pri tej vrsti posta pijete samo tekočino, običajno vodo z lahkimi sokovi.

SELEKTIVNI post

Ta vrsta posta vključuje odstranitev nekaterih elementov iz vaše prehrane. Primer selektivnega posta je Danielov post, med katerim iz prehrane umaknete meso, sladkarije in kruh, ter zaužijete vodo in sok ter sadje in zelenjavo.

DELNI post

Ta post se včasih imenuje “judovski post” in vključuje vzdržanje od uživanja kakršne koli hrane dopoldan ali popoldan. To se lahko nanaša na določen čas v dnevu, na primer od 6:00 do 15:00, ali od sončnega vzhoda do zahoda.

Post DUŠE

Ta post je odlična možnost, če nimate veliko izkušenj s postom od hrane, imate zdravstvene težave, ki vam preprečujejo, da bi se nahranili, ali če želite uravnotežiti nekatera področja svojega življenja, ki niso v ravnovesju. Na primer, za čas posta se lahko odločite, da ne boste več uporabljali družabnih omrežij ali gledali televizijo, nato pa ta element po zaključku posta previdno vrnete v svoje življenje v zdravih odmerkih.

VIRI O POSTU IN MOLITVI

MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X