Skip to content

Kaj so duhovni darovi?

Kaj lahko ti ponudiš?

Všeč mi je zgodba v Svetem pismu o dečku, ki je z Jezusom delil pet hlebov in dve ribi. Janez 6 opisuje, da je Jezus vzel fantov obrok in z njim nahranil na tisoče ljudi.

Včasih se počutim kot ta deček. Mogoče imam zato tako rada to zgodbo. Čutim, da je to, kar lahko jaz ponudim, majhno. Priznam, da včasih sploh nisem bila prepričana, kaj lahko ponudim. Resnica je, da imajo vsi Jezusovi sledilci nekaj za ponuditi. Bog daje vsakemu duhovni dar. Ko ta dar damo Bogu na razpolago, da ga On uporabi, On z njim naredi več, kot bi si sploh lahko predstavljali (Efežanom 3,20).

Kaj je duhovni dar?

Duhovni dar je sposobnost, ki jo Bog daje, da nam omogoča, da služimo drugim.

V Pismu Rimljanom 12,3-8 in v 1 Korinčanom 12,1-31 najdemo opis darov, ki jih daje Sveti Duh. Efežanom 4,12-13 pojasnjuje, da služimo drugim z našim darom,  “da se sveti usposobijo za delo služenja, za izgrajevanje Kristusovega telesa, dokler vsi ne pridemo do edinosti vere in do spoznanja Božjega Sina, do popolnega človeka, do mere doraslosti Kristusove polnosti.”

Duhovne darove daje Bog, da nas poenoti, uči o Jezusu in nam pomaga rasti do duhovne zrelosti.

Duhovne darove daje Bog, da nas poenoti, uči o Jezusu in nam pomaga rasti do duhovne zrelosti.

Kaj je moj duhovni dar?

Obstajajo različni duhovni darovi, vendar je vsak pomemben. “Iz njega dobiva rast celotno telo, združeno in spojeno z njim, ob sodelovanju celotnega veziva, po delovanju, v skladu z mero slehernega dela, tako da omogoča rast telesa in gradi samo sebe v ljubezni” (Efežanom 4,16). Opazite, da je potreben vsak del, kakor je potreben vsak del telesa. Če se udarim v prst na nogi, hitro ugotovim, da potrebujem zdrav prst na nogi, sicer tudi moji možgani več ne delujejo, kot bi morali. Podobno vsak Kristusov sledilec potrebuje druge, da bo telo delovalo tako, kot želi Bog.

Ker se duhovni darovi dajejo za izgradnjo Božjega ljudstva, je najboljše mesto, kjer lahko odkrijete vaš duhovni dar, v lokalni cerkvi. Tu boste našli veliko priložnosti za služenje. Med Božjimi otroki lahko s svojim darom pomagate, da drugi duhovno rastejo in skupaj gradite okolje, ki ljudi usmerja k Jezusu.

Obstaja toliko testov in nasvetov, kako spoznati vaš duhovni dar. Svojega sem odkrila tako, da sem si postavila nekaj preprostih vprašanj.

  • Kaj mi vzbuja strast in gorečnost?
  • Kaj gane moje srce?
  • V čem uživam?

Kako uporabiti svoj duhovni dar

Meni je bil dan dar usmiljenja. Globoko čutim bolečino drugih in jim želim pomagati. V cerkvi pa je veliko področij, na katerih bi lahko služila, da bi izkazala usmiljenje.

Vaš dar lahko prispeva na številnih različnih področjih služenja. To lahko pomeni, da svoj dar uporabljate na enem območju nekaj časa, nato kasneje spet na drugem. In to je v redu. Lahko mislite, da ste nadarjeni na enem področju, in kasneje ugotovite, da niste. Tudi to je v redu. Prvo pismo Korinčanom 15,58 nas opominja, da nič, kar počnemo za Jezusa, ni zaman. Bog bo vedno izkoristil naš čas, ko služimo Njegovemu ljudstvu, da učinkuje na življenja in nas uči.

Kristusovo telo potrebuje vaš duhovni dar. Če še niste, si zastavite zgornja preprosta vprašanja. Poiščite si svoje mesto v cerkvi, da uporabite svoj duhovni dar in boste videli, kako Bog uporablja tisto, kar imate, da naredi neverjetne stvari.

Vir: newspring.cc, avtor: Crystal Cox

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X