Skip to content

Novo leto, nove odločitve

Dnevno se odločamo. Ko pa se bliža konec leta in začetek novega, se posebej posvečamo prelomnim in trdnim odločitvam, ki bi naj izboljšale naše življenje.

Kakšne so vaše odločitve za leto 2019? Želite uspeh v službi, več denarja, boljše odnose? Želite shujšati nekaj kilogramov? Mogoče želiš končno prebrati celo Sveto pismo? Več časa posvetiti Bogu? Ali pa svojim bližnjim?

Pred nami je novo leto. Bog nam je naklonil še eno dodatno koledarsko številko – 2019. Zakaj? Smo dovolj dobri? Si to zaslužimo? To ni zaradi naše dobrote, ampak zaradi Njegove dobrote. Samo On je resnično dober. In Bog želi, da smo resnično blagoslovljeni. Zato nam daje nove priložnosti in nas vabi, naj hodimo za njim.

Pomislite samo na preteklo leto. Gospod je prisluhnil vašim prošnjam, slišal je naše molitve, na njih odgovarjal, dajal zdravje in ozdravljenje, usmerjal, vodil v odločitvah, pripravljal nas je, prebujal, obnavljal in blagoslovil v letu 2018. Naš Bog je res vreden hvale in slave! On je bil dober do nas.

Pred nami je novo leto. To je priložnost za NOVE ODLOČITVE. Vsak ima 365 dni pred seboj, ki jih lahko izkoristi. Kako boš ti izkoristil to od Boga dano priložnost? V preteklem letu ti zagotovo vsaka stvar ni uspela, neuspehi so del naših življenj. Zakaj nam ni uspelo? Naše odločitve nam ne uspejo, ker so preprosto naše. Mi jih proizvedemo, mi jih poskušamo udejanjiti. V njih pa pogosto ni Boga in Njegove moči. Zato v prvi vrsti ne potrebujemo novih odločitev, ampak potrebujemo novo moč in novo razodetje od Boga.

To prihaja le po odnosu z živim Bogom, po Svetem Duhu, in po Njegovi Besedi. Sveti Duh navdihne svojo besedo in daje nova obzorja. Svoje poglede deli z nami. Zakaj je to potrebno? Le tako spoznamo Božji načrt in namen za svoja življenja.

Psalm 1 govori o tem in nam naj služi kot vodilo za leto 2019.

Psalm 1,1-3 pravi:

“Blagor človeku, ki ne hodi po nasvetu krivičnih, ne stopa na pot grešnikov in ne poseda v družbi porogljivcev, 2 temveč se veseli v Gospodovi postavi in premišljuje njegovo postavo podnevi in ponoči. 3 Tak je kakor drevo, zasajeno ob vodnih strugah, ki daje svoj sad ob svojem času in njegovo listje ne ovene; vse, kar dela, uspeva.”

Kaj najdemo v teh vrstah?

“Blagor človeku…”

Blagor pomeni nadvse srečen, zadovoljen, izpolnjen oz. blagoslovljen. Bog nas želi blagosloviti! Da, tudi tebe. To je nekaj, kar Bog naredi za nas. On to dela. V tem je specialist. Toda v tem besedilu nadalje ne najdemo, kaj bo On storil za nas, temveč kaj naj mi storimo za sebe in zanj. Kaj naj storimo?

“Blagor človeku, ki ne hodi po nasvetu krivičnih, ne stopa na pot grešnikov in ne poseda v družbi porogljivcev.”

Tukaj najdemo tri skupine ljudi:

  1. KRIVIČNI: ljudje, ki se zavedajo, da živijo v grehu, in ne čutijo v srcu, da bi kaj bilo narobe,
  2. GREŠNIKI: brez težav vidno grešijo, vsem na očeh,
  3. POROGLJIVCI: grešijo in še druge spodbujajo, da se jim pridružijo.

Vse skupine so predstavniki načina življenja, ki je v nasprotju z Bogom in Njegovimi načeli. Kar delajo, je proti Bogu! Bog se je odmaknil od ljudi, ki živijo v grehu. In vsak od nas se je nekoč nahajal v takšnem stanju, toda tisti, ki so sprejeli Gospoda Jezusa, so postali Božji otroci. Bog jih je očistil vse krivičnosti in osvobodil suženjstva greha.

Dragi bralec, če danes nimate tega doživetja, potem niste Božji otrok. Spadate v eno od teh skupin, ki niso od Boga blagoslovljene, ampak živijo pod prekletstvom greha. Za vas pa obstaja nova priložnost: SAM SEBE LAHKO BLAGOSLOVIŠ, DA PRENEHAŠ Z VSEM, KAR JE TEMU PODOBNO IN ZAČNEŠ ŽIVETI ZA JEZUSA.

Bog nas kliče: PRENEHAJ S TEM! Vabi vas, da začnete v praksi živeti za Njega. Prenehajte z načinom življenja, ki ni od Boga. Začnite po Božje!

KAKO?

“… temveč se veseli v Gospodovi postavi in premišljuje njegovo postavo podnevi in ponoči.”

Začnite brati Božjo besedo, začnite poslušati Boga, ko vam bo govoril. Začnite ga iskati. Ko ga boste doživeli, boste videli kako prijetno je pripadati Njemu. On je največje zadovoljstvo in največji užitek v življenju. Prav k temu nas kliče ta Psalm: UŽIVAJ V BOŽJI BESEDI.

Da boste začeli uživati v Njegovi besedi, začnite o njej premišljevati. Dandanes je popularna meditacija. Joga privablja, naj razmišljamo o sebi in v središče življenja postavljamo sebe. Toda Gospod, Stvarnik človeka, nas je ustvaril za nekaj drugega: V SREDIŠČE NAJ POSTAVIMO NJEGA, JEZUSA! Vzemite si čas za Jezusa, izklopite ostalo, berite Božjo besedo, molite, premišljujte. Jezus je blizu tem, ki ga iščejo.

ZAKAJ JE TO DOBRO? ZAKAJ TO POTREBUJETE? Iz treh razlogov.

“Tak je kakor drevo, zasajeno ob vodnih strugah, ki daje svoj sad ob svojem času in njegovo listje ne ovene; vse, kar dela, uspeva.”

1. POSTAL BOŠ ČVRST NA SVOJI POTI

Drevo v besedilu je zasajeno in celo ob vodnih strugah. To je prispodoba za nas. Bog želi, da smo globoko vkoreninjeni, da bomo čvrsti ob vsakem času. On želi, da se vkoreninimo tam, kjer je Njegova reka žive vode – tj. delovanje Svetega Duha.

Ko pride nevihta, ko pridivjajo nepredvidljive življenjske situacije, vas ne bodo uničile. Mogoče bodo vaše veje polomljene, toda ne bo vas uničilo. Naprej boste rastli, se obnavljali in razvijali.

Če boste tako vkoreninjeni v letu 2019, vas nihče in nič ne bo moglo zaustaviti. Vkoreninite se v Božjo besedo, v živ odnos z Jezusom in v delovanje Svetega Duha!

2. OBRODIL BOŠ SAD

Ob svojem času boste prinesli sad. Nikoli ga ne bo premalo, obrodili ga boste toliko, da bodo tudi drugi uživali v tem, kar je Bog naredil v vašem srcu.

Jezus je poudaril: “Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar.” (Janez 15,5). Kdor je priklopljen na Jezusa, obrodi sad. Kdor ni priklopljen, sadu ne prinaša.

Jezus pa želi sad iz vašega srca. Če ga ne najde, je to znak, da v vas ni življenja. Je v vas življenje, ki ga daje Jezus?

3. USPEVAL BOŠ

Ne želite postati uspešni in mogočni v Božjem kraljestvu? Bog želi to za vas. On obljublja svoj blagoslov in uspeh vsem, ki mu sledijo z vsem srcem in dušo.

Naj vam bo leto 2019 čvrsto, posuto z Gospodovimi blagoslovi in polno dobrih odločitev.

Sorodni prispevki

Happy Halloween?

Bučne spake, duhovi in prikazni. Srhljivo vzdušje. Našemljeni odrasli in otroci, ki hodijo od hiše do hiše. Happy Halloween! Kaj stoji za temi duhovi in

Več »

Resnica o priznanju in kesanju

V trenutku osebnega odrešenja prejmemo odpuščanje od Jezusa, če priznamo, da smo grešniki in ga prosimo, naj nas spremeni. Ta proces, priznanje in kesanje, je

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X