Skip to content

Ne le brati: Božjo besedo premišljuj

Novo leto kristjane vedno izzove z branjem in preučevanjem Svetega pisma. “Letos bom res prebral celotno Sveto pismo,” se odločimo. To je dobra odločitev, žal nam velikokrat ne uspe. Ponavadi traja do 3. Mojzesova knjige, potem navdušenje mine. Vendar pa ti tokrat lahko uspe: Nikoli ni bilo lažje brati in preučevati Sveto pismo. Različni načrti branja so na dosegu roke – na telefonu, internetu in kjerkoli!

Ti pripomočki so na razpolago, da lahko beremo Sveto pismo in ohranjamo odprto srce za Božjo besedo. Tako bo v novem letu 2019 rasla tudi tvoja gorečnost po Božji besedi!

Toda, ne bi bilo škoda toliko prebrati iz Svetega pisma, pa ne biti spremenjen?

To se dogaja neprestanoma, ko beremo prehitro ali na plitev način. Pomemben način, da to odpravimo, je branje s premišljevanjem (ali meditacijo), kar je isto, kot če bi se zaustavil na vrtu in povohal rože. Premišljevanje je proces sprejemanja Božje besede v tvoj um, srce in kosti.

SPREJEMANJE JE POMEMBNO

Hitreje ni vedno boljše. Zrezek mesa lahko spečeš v nekaj minutah, lahko pa ga skrbno pripravljaš dalj časa. Ljudje želimo zrezek hitro, zato se velikokrat vračamo v takšne restavracije. Toda kaj pa kvaliteta? Okus zrezka, ki se pripravlja dalj časa in skrbno, je povsem drugačen. Povsem transformiran je v nekaj posebnega! Sočen, okusen, odličnega vonja… neprimerljiv z instant različico.

Večina branja Svetega pisma je bolj instant. Cilj je prebrati čim več in hitro, kar omogoča, da čez leto Sveto pismo preberemo v celoti. S tem ni nič narobe, kakor ne s hitreje pripravljenim mesom. Toda nekaj manjka!

“Premišljevanje Božje besede… je kot potopitev čajne vrečke v celoti in jo pustiti, dokler se vse bogastvo čajnega okusa ne sprosti in vroča voda postane povsem drugačna. Premišljevanje o Svetem pismu pomeni pustiti, da se Božja beseda zvari v možgane” (Don Whitney, Spiritual Disciplines of the Christian Life).

Ko oseba daljši čas mentalno ostaja v neki vrsti (ali odlomku) Božje besede – mogoče 10 minut, 3 ure ali več dni – se nekaj zgodi v umu in srcu te osebe. Začne se potapljati v globljo resnico in se s procesom mehča ter dobiva nov okus. Bog želi, da tako pristopimo k njegovi Besedi:

“Kako ljubim tvojo postavo, ves dan je ona moje premišljevanje.” (Psalm 119,97)

“Naj knjiga te postave ne zapusti tvojih ust, temveč jo premišljuj dan in noč, da boš storil povsem, kakor je zapisano v njej.” (Jozue 1,8)

Naučiti se globoko potopiti v Božjo besedo preko premišljevanja ni stvar izbire. To je od Boga dana odgovornost!

NAČINI SPREJEMANJA BOŽJE BESEDE

Eno je govoriti, kako pomembno je sprejemanje Božje besede, povsem drugo pa se naučiti, kako to delati. Tukaj se bomo dotaknili le površja, vendar nekaj idej je lahko v pomoč.

1. Ponavaljajoče branje

Večina odraslih lahko prebere knjigo Rimljanom v manj kot eni uri. Toda kakor voznik avtomobila zamudi veliko znamenitosti, če drvi skozi mesto s hitrostjo 120km/h, tako bo s hitrim bralcem pisma Rimljanom. Zagotovo je pomembno in koristno imeti širšo sliko, toda s tem izpustimo pomembne podrobnosti.

Da boš bolje absorbiral Sveto pismo, počasi beri krajše odlomke (npr. vrsto ali pol vrste) in večkrat ponovi; beri glasno, ob vsakem branju poudarjaj druge besede ali dele. Samo en primer iz Rimljanom 5,8 (ŽNZ):

 • Bog pa je pokazal svojo veliko ljubezen do nas s tem, da je poslal Kristusa, da je umrl za nas, ko smo bili še grešniki.
 • Bog pa je pokazal svojo veliko ljubezen do nas s tem, da je poslal Kristusa, da je umrl za nas, ko smo bili še grešniki.
 • Bog pa je pokazal svojo veliko ljubezen do nas s tem, da je poslal Kristusa, da je umrl za nas, ko smo bili še grešniki.
 • Bog pa je pokazal svojo veliko ljubezen do nas s tem, da je poslal Kristusa, da je umrl za nas, ko smo bili še grešniki.
 • Bog pa je pokazal svojo veliko ljubezen do nas s tem, da je poslal Kristusa, da je umrl za nas, ko smo bili še grešniki.
 • Bog pa je pokazal svojo veliko ljubezen do nas s tem, da je poslal Kristusa, da je umrl za nas, ko smo bili še grešniki.

Ko poudarjaš besede in fraze, pozorno premišljuj o vsakem delu, kaj prinaša k pomenu vrste kot celote.

Osebno lahko povem, da skozi leta, nič ni tako učinkovito vtisnilo Božjo besedo v mojo dušo, kot takšno branje.

2. Vrsto razdeli na več delov

Nekako takole lahko poskusiš:

Bog
pa
je pokazal
svojo veliko ljubezen
do nas
s tem, da je poslal
Kristusa,
da je umrl
za nas,
ko smo bili še grešniki.

Na tak način lahko vrsto analiziraš na različne načine. Lahko jih povežeš, označiš z različno barvo, da vidiš, katere besede ali fraze se povezujejo. Tako boš dobil boljši pogled v vsebino in strukturo.

3. Sprašuj vprašanja

Ko o nekom želimo izvedeti več, to osebo sprašujemo. Tudi preprost pogovor je lahko kot intervju, ko sprašujemo in odgovarjamo na neformalna vprašanja in tako bolje spoznavamo osebo.

Na isti način se lahko spoprimeš s Svetim pismom. Pogovarjaj se z njim. Ko se tako ukvarjaš z besedilom, sprašuj nekaj vprašanj:

 • Kaj misliš s tem “Bog je pokazal svojo ljubezen”?
 • Je možno imeti ljubezen v srcu, toda je ne pokazati?
 • Kaj je Boga motiviralo, da je imel ljubezen “do nas”?
 • Zakaj ljudje potrebujemo Božjo ljubezen?
 • Kaj so Božji razlogi, da je ljudi ljubil?
 • Kaj Sveto pismo pravi o tem v drugih odlomkih?
 • Zakaj je Pavel to poudaril v Rimljanom 5?

Delaj to na lahkoten način, zagotovo bo v korist. Počutil se boš kot v pogovoru.

Predlagam tudi, da si zapisuješ vprašanja in odgovore, ki jih boš odkril. Pomembno je, da svoje misli zapišeš. To je bistveni del absorbiranja Božje besede.

4. Beri komentarje

Pred teboj so se že mnogi ukvarjali z Božjo besedo. Danes imaš možnost prebirati njihove komentarje. Ti so ti lahko v veliko pomoč pri premišljevanju. Našel boš vprašanja in odgovore, na katere mogoče nisi pomislil. Že branje razlag od nekoga drugega in pomenov Božje besede ti lahko veliko pripomore, da se Božja besede zasidra v tvoj um in srce.

Še nasvet: Ta korak lahko pustiš za kasnejši čas; včasih odgovori in ideje drugih sprožijo, da več ne premišljujemo sami.

5. Poslušaj pridige

To je podobno prejšnji točki, toda pridiga je ponavadi v avdio obliki in bolj osredotočena na uporabnost in veljavo Božje besede danes. Oboje ti bo seveda pripomoglo, da se Sveto pismo zasidra v tvoji duši.

Na internetu najdeš mnoge pridigarje, ki Božjo besedo razlagajo na takšen način, da je preprostemu človeku jasno, kaj naj naredi. Seveda, pridigarjev je ogromno, zato si poišči 3-4, ki so po nauku zdravi in koristni. Več pa ne boš uspel, ker je življenje prekratko! 😉 Internet in tehnika nam omogoča, da lahko poslušamo posnetke kjerkoli: v avtu, na vlaku, avtobusu, na traktorju, med košnjo trave, med čiščenjem ali pomivanjem posode. Vsaka dobra pridiga bo pripomogla, da se Božja beseda ustali v tvojo notranjost.

BOŠ POSKUSIL?

Ne glede na vse možnosti, imaš zaklad Božje besede doma na dosegu roke. Vzemi v roke Sveto pismo in ga začni brati. Lahko ga bereš praktično kjerkoli.

Če te zanima več, nas lahko kontaktiraš in ti bomo pomagali. Toda v letu 2019 poskrbi, da bo sprejemanje in absorbiranje Božje besede ena od prioritet. Boš poskusil? Če boš, verujem, da bo tvoje življenje postalo duhovno sočno in polno prijetnega okusa!

Vir: radical.net

Sorodni prispevki

Bog je dober – res?

Že od otroštva smo govorili: »Bog je dober, Bog je velik, zahvalimo se mu za vse, kar prejemamo.« Res verjamemo v to? Smo popolnoma prepričani,

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X