Skip to content

Sedem načinov kako zasenčiti COVID-19 pred Veliko nočjo

Strah je resničen. Še nikoli nismo doživeli česa takega in neznane stvari so lahko zastrašujoče. Vendar kristjanom ni treba biti prestrašeni. Zadnjih nekaj dni sem preživela na družbenih medijih več časa kot običajno in to, kar sem videla, me spodbuja. Mnogi objavljajo odlomke iz Svetega pisma in pozitivne besede. Vsi upamo, da se bodo tisti, ki ne poznajo Jezusa, spreobrnili. Medtem ko smo in lahko ostajamo osredotočeni na pomembne stvari, še vedno ostaja vprašanje logistike in karantene. Kako lahko praznujemo Veliko noč osebno in celostno?

Kot mnoge druge, se je tudi naša cerkev odločila, da bo objavljala pridige preko spleta in nudila pomoč tistim, ki jo potrebujejo. To je čudovito in verjetno bo to za nas postala stalna praksa služenja, tudi po tem, ko se življenje vrne v normalno stanje. To je vidik, ki ga moramo tako ali tako dodati in o katerem smo se že pogovarjali. Dolgoročno gledano, bodo imeli starejši in bolni ljudje, boljši dostop do našega druženja in se bodo počutili bolj vključene, ker smo bili prisiljeni upočasniti svoja življenja in iskati ustvarjalna sredstva za izpolnitev teh potreb. 

Če imate v naslednjih nekaj tednih napotilo za delo od doma ali se odločate za zaporo poslovanja ali dela, se mogoče sprašujete, kako lahko ohranite ali celo okrepite praznovanje Velike noči? Navajeni smo na javna praznovanja. Toda letos bo praznovanje Velike noči morda bolj osebno – takšno, da ga nikoli ne boste pozabili – in to ne zaradi virusa. To ne pomeni, da praznovanje z drugimi ne bo mogoče. Pri uporabi tehnologije bomo morali biti samo bolj kreativni.

Tukaj je 7 načinov, kako zagotoviti, da COVID-19 ne bo odrinil pomena Velike noči s svojega primernega mesta v našem življenju.

1. Nadaljujte s postnim časom

Če ste se kakorkoli odločili za postni čas, se ne ustavite samo zato, ker se je vaš urnik spremenil. Vem, da je težko ostati osredotočen, ko sveže informacije vsakih nekaj minut posežejo v cikel novic – z vse bolj strašnimi napovedmi. Ravno včeraj sem prejela novico, da bom verjetno morala biti v karanteni, zato sem se v popoldnevu, ki mi je še preostal, odpravila v trgovino, da kupim tisto, kar še potrebujem. A ker sem se februarja odločila za post, imam sedaj mir v duši. Zaradi tega se lahko v burnih časih zasidram in spočijem. Vsakič, ko se postavim proti tej odločitvi, se spomnim na Kristusa in njegovo žrtvovanje zame. Jezus se je odločil umreti za moj greh.  Njegov vsakdan ni bil zgolj spremenjen. Ni izgubil službe ali nenadoma padel v nižjo družbeno-ekonomsko skupino. Njegovo življenje se je končalo – na grozovit način. Zaradi njegove izbire sem dobila večno življenje in sem osvobojena. Da, stvari se lahko še poslabšajo preden se izboljšajo. Toda moje upanje počiva v večnosti in ne v tem zemeljskem življenju. Ta majhen ukrep z moje strani, je postal močno orodje za prizemljitev.

2. Koristno uporabite dodaten čas

Če ste zjutraj običajno hiteli, da bi pripravili otroke za v šolo in partnerja za v službo, boste zdaj, ko so te aktivnosti omejene, imeli zjutraj dodaten čas. Tudi če delate od doma in se otroci šolajo doma, je običajni čas potovanja v službo ali v šolo postal vaš, da ga preživite kot želite. Lahko spite, ali pa se odločite, da ga boste izkoristili.

Nalijte si drugo skodelico kave in odnesite svojo Sveto pismo v miren kotiček. Spomnite družinske člane, da je to vaš čas. Če jih imate, si nosite čepke za ušesa, da vas ne bodo motili. Nekje sem prebrala, da je Joanna, mama Johna Wesleyja, nad glavo postavila predpasnik, medtem ko je sedela za kuhinjsko mizo, da bi družini sporočila, da ima svoj čas z Bogom. Morda ne potrebujete predpasnika, vendar boste morda morali biti odločni, da ne dovolite prekinitev.

Molite za ljudi, za katere običajno nimate časa, da bi jih posebej omenjali po imenu. Izberite težavo v svojem življenju, ki jo boste bolj poglobljeno predali Gospodu. Poiščite vrstico v Svetem pismu, ki govori o tej situaciji. Poiščite vrstico o kateri boste razmišljali. Glede sedanje pandemije predajte Jezusu vse svoje strahove. Vdihnite in se osredotočite na mir Svetega Duha. Izdihnite vso svojo tesnobo.

3. Preučujte pasho in druge starozavezne prerokbe o Veliki noči

Ko sem začela svoj sedanji bralni načrt Svetega pisma, se nisem zavedala, da bo vključeval poglobljen pogled na starozavezne prerokbe o Jezusu. Prejšnji teden sem v 1. Mojzesovi knjigi v 22. poglavju brala o Abrahamu, kako mu je Bog naročil, naj žrtvuje svojega ”edinega” sina Izaka. Stvar je bila v tem, da je imel Abraham drugega sina, Izmaela. Vendar je bil Izak “edini” sin po ”Božji obljubi”. V odlomku o daritvi, sta Abraham in Izak udejanila Jezusovo prerokbo o nadomestnem žrtvenem Jagnjetu.

Ta teden se je moj bralni načrt osredotočil na Mojzesa, ki je Izraelce vodil iz Egipta. 2. Mojzesova knjiga v 12. poglavju podrobno opisuje zadnjo nadlogo za faraona in Egipčane. To je bil ”angel smrti”. Prvorojeni sin vsake družine in vsake živali je umrl. Toda Božjim ljudem je bilo prizanešeno, ker so žrtvovali jagnje in označili vrata s krvjo.

Z vsakim detajlom zgodbe o Abrahamu in Izaku ter z vsakim detajlom zgodbe o izpustitvi Izraelcev iz Egiptovskega ujetništva lahko potegnemo vzporednico s smrtjo in vstajenjem Jezusa Kristusa.

Naredite seznam stvari, ki vas v 1. Mojzesovi knjigi v 22. poglavju spomnijo na Jezusovo izkušnjo. Nato naredite enako ob branju 2. Mojzesove knjige. Morda se vam zdi, da bo to nekaj časa trajalo, ampak sedaj imate čas, kajne?

To lahko celo spremenite v izziv s svojimi družinskimi člani. Med večerjo se lahko pogovorite o vaših ugotovitvah ali pa v video klicu, če ste fizično ločeni. Vera vaše družine se bo poglabljala, ko boste natančno spoznali, kaj vse je Bog načrtoval za velikonočno nedeljo zjutraj.

4. Pišite dnevnik

Začnite nov razdelek v svojem dnevniku in ga naslovite: “Kaj mi pomeni vstajenje?” Vsak dan vključite vsaj eno miselno točko. Naredite si seznam svetopisemskih verzov, ki učijo o vstajenju. Če se vam to zdi posebej pomembno, napišite verz na lepljiv papirček in ga nalepite tam, kjer ga lahko pogosto vidite – morda na ogledalo v kopalnici. Med umivanjem rok si preberite in si ga poskušajte zapomniti. Če običajno ne pišete dnevnik, je sedaj pravi čas, da začnete.

5. Poslušajte in glejte

Internet je lahko ključen za skupno praznovanje na globalni ravni in ne samo za lokalne cerkvene družine. Na spletu poiščite krščansko glasbo in pridige. Morda se lahko preko aplikacij FaceTime ali Zoom dogovorite za video klic z misijonarji, katere podpirate. Zaradi različnih časovnih pasov, se praznovanje Velike noči lahko raztegne tudi na več dni in ne bo trajalo samo v času velikonočnega jutra, temveč tudi preostanek dneva in tedna. Na lokalni ravni bo vaš pastor za vašo skupnost zagotovo tudi pripravil pridigo.

6. Ustvarjajte preko spleta

Vi in vaši otroci lahko prispevate k spletni izkušnji. Otroci se lahko oblečejo v svetopisemske like in pripravijo igro, ki prikazuje biblijsko zgodbo o Jezusu. Glede na velikost vaše družine bo to morda zahtevalo sodelovanje odraslih in vsaka oseba bo morda nastopila v več vlogah. Ob večerji razmislite o idejah. Ko opravite nekaj ponovitev, ste pripravljeni na predvajanje. Lahko posnamete videoposnetke in jih naložite na socialna omreža ali pa jih predvajate v živo na svoji platformi družbenih medijev. Če ste glasbena družina, skupaj zvadite nekaj pesmi in jih delite na socialnih omrežjih. Preko video klica pokličite stare starše in jim nekaj zapojte.

7. Počivajte

Način, kako bomo letos praznovali Veliko noč, bo morda drugačen, vendar nam priložnost ne bo odvzeta. Ključen je naš odnos. Ko ohranjamo svoj pogled na to, da ima Jezus stvari pod kontrolo in mu zaupamo svoje vsakdanje potrebe, je veliko lažje gledati na situacijo z vidika ”na pol polnega kozarca”. Naš stres bo odstranjen in lahko si bomo spočili misli, medtem ko bomo zaupali v tistega, ki je premagal smrt in vstal od mrtvih.

Če je Jezus premagal grob, zagotovo lahko premaga bolezen. Velika noč ne bo samo praznovanje, ki nas bo prizemljila k tistemu, kar je najpomembnejše, ampak si zasluži našo pozornost, ne glede na to, kaj se dogaja okrog nas. Dokler imamo namen, bo to lahko čas globoke preobrazbe in hvaležnosti. 

Kološanom 3,2 pravi: »Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji.« Ne dovolite, da bi COVID-19 preusmeril vaš pogled od našega neverjetnega rešitelja Jezusa Kristusa.

Vir: www.crosswalk.com

Sorodni prispevki

MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X