Skip to content

Prižgi ogenj in se dvigni

Ste že kdaj opazovali balon na vroči zrak? Kaj vas je bolj navdušilo? To, da se je balon dvignil tako visoko, ali to, da ga je tako visoko dvignil ogenj, ki je segrel zrak? Mene navdušuje oboje, hkrati pa mi v teh dneh ta slika pošilja močno sporočilo evangelija. 

Virus, ki je zajel svet, je v ljudeh prebudil strah in zavedanje, da je ta svet zanje lahko nevaren. Čeprav je bil svet v resnici nevaren že prej, sta virus in strah še poglobila to zavedanje v ljudeh. Tako lahko danes kristjani komuniciramo s prijatelji in znanci, ki so polni strahu in tesnobe ter doživljajo hude psihološke in druge stiske, ker novice, ki jih obkrožajo, nad njimi visijo kot temni oblaki na še bolj temnem nebu. Sveto pismo nas uči, da imamo v takšnih časih kristjani jasno nalogo: “On nas tolaži v vsaki naši stiski, tako da moremo mi tolažiti tiste, ki so v kakršni koli stiski, in sicer s tolažbo, s kakršno nas same tolaži Bog” (2. Korinčanom 1,4).

Mi smo tisti, ki smo nosilci upanja, mi smo tisti, katerim Sveto pismo naroča: “Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas” (1 Peter 3,15). Slika balona, ki lahko leti le zato, ker v njegovi notranjosti gori ogenj, je pravzaprav slika kristjana. V časih, ko ljudje, ki ne poznajo Jezusa Kristusa, hirajo pod težo bremena strahu, ki jih potiska k tlom, smo kristjani tisti, ki se lahko dvignemo nad trenutne okoliščine in vse novice, ki jih mediji in ta svet tako vztrajno silijo v nas. Toda, kako se kristjani lahko dvignemo nad te okoliščine, če živimo v tem svetu? Tako, kot se lahko med mnogimi baloni, ki so na tleh, dvigne le tisti, v katerem se prižge ogenj. Le če v nas gori večno upanje – resnična vera v Kristusa, ki je naše upanje slave (Kološanom 1,27).  Le če v nas gori luč sveta, ki je pregnala vso temo. Le če smo ukoreninjeni in sezidani v njem ter utrjeni v veri (Kološanom 2,7). Le če resnično verjamemo, da smo v Kristusu odrešeni, osvobojeni in povsem zaščiteni.

Ker torej ti poznaš razlog večnega upanja, je danes ponovno čas, da prižgeš ogenj v svojem balonu in se dvigneš nad vse novice, ki čakajo, kdaj te potisnejo k tlom. Upri svoj pogled v Kristusa ter se dvigni bližje k njemu. In ta ogenj moraš vzdrževati dnevno. Tudi v balonu na vroči zrak morajo vzdrževati primerno temperaturo, sicer se balon začne spuščati in se vrne nazaj med balone, ki so ostali na tleh.  

Toda ne pozabi, v tvoji košari je prostora za več ljudi. Komu boš danes povedal za razlog svojega upanja? Komu boš pomagal, da se dvigne nad okoliščine današnjega sveta? Koga boš povabil s sabo na vožnjo, ki mu bo spremenila življenje? 

Avtor: Katja Bencak

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X