Skip to content

Zakaj je božič tako izjemen?

Vsi vemo, da je Božič čas obdarovanja, a kljub temu mnogi od nas okrademo sami sebe, ker ne dojamemo, zakaj je Božji dar za nas tako izjemen. 

Kaj ti pride na misel, ko pomisliš na Božič? Kateri spomini te preplavijo, ko se srečaš z znamenitostmi, zvoki in vonjavami tega časa? 

Božič v mojem srcu vedno vzbudi močne spomine in mogoče to velja tudi zate. Čeprav nas morda vleče k temu, da se osredotočimo zgolj na težave, s katerimi smo se soočali, na izgubljene medsebojne odnose ali na stvari, ki bi jih morali doseči, sem odkril, da je pomembno le to, da razmišljam o blagoslovih, ki mi jih je dal Bog. 

Prvi Božič, ki se ga spomnim, je bil, ko sem bil star 3 leta. Oče je umrl, ko sem bil star 9 mesecev, zato so dedek, strici in tete med počitnicami prišli k nam, da bi me videli in pomagali moji mami. Tega se spominjam, kot da bi bilo včeraj. Odprli so prtljažnik svojega avtomobila, ki je bil poln igrač. Še nikoli nisem videl toliko čudovitih igrač. To je bilo največ daril, ki sem jih kdajkoli prejel za božič, in nekaj je bilo gotovo: hotel sem čim prej začeti uživati ​​v vseh!

Moja otroka, Andy in Becky, sta bila enaka. Dneve pred Božičem bi preživela pod drevescem in preučevala svoja darila – prebirala imena na oznakah, stresala škatle in poskušala ugotoviti, kaj je v njih. V njunih srcih je bilo vznemirjenje, ki jima je osvetlilo oči. Na božično jutro sta se zgodaj zbudila in odhitela do drevesa, da bi ugotovila, kakšna darila sta prejela. Ni jima bilo mar, kaj bomo zajtrkovali ali kaj je bilo na televiziji; komaj sta čakala, da odpreta darila in se začneta igrati z vsemi svojimi novimi igračami.

To velja za večino otrok. Vidijo čudovito zavita darila pod drevescem in hrepenijo po tem, da bi videli, kaj se skriva v njih. Kakšne zaklade vsebujejo? Kakšno veselje se skriva pod barvnim papirjem in trakom? 

Ne bi si mislila, da bi preprosto občudovala pakete in jih pustila neodprte ali pa bi na jih popolnoma pozabila. Toda na žalost marsikdo počne točno to z največjim darilom, ki nam je bilo kdaj podarjeno. Spregledajo ga in se namesto tega odločijo za izzive, s katerimi se soočajo.

Ravno zato nekateri Božič označijo kot najtežji čas v letu. Odsotnost ljubljenih, osamljenost, finančni pritiski, neizpolnjene sanje in neizpolnjena pričakovanja nam razumljivo zatrejo duha v času, ko bi se morali veseliti. Toda namesto, da bi gledali na tistega, ki nam je dal vse stvari, se osredotočimo na svojo bolečino in razočaranja – na tisto, česar nimamo, namesto da bi se osredotočili na tisto, česar nam ni mogoče vzeti. 

Morda ste doživeli trenutke, ko so tudi vas prevzeli stresi, obremenitve in čustva. Zavedajte se, da vam hoče sovražnik ta božič ukrasti veselje, in to tako, da vam v tem času predoči vse mogoče, razen tega, da je Božič čas o Jezusovem rojstvu in o razlogu, zakaj je prišel na zemljo (glej Hebrejcem 2,14-18).

Namesto tega vas želim spodbuditi s spominom, ki nam ga je Bog ponudil tiste čudovite noči, ko je prišel ​​med nas in spremenil vso človeško zgodovino. Šele ko se osredotočimo na Njega, lahko resnično uživamo v navdihujočih božičnih blagoslovih. Verjamem, da če resnično razumemo dar, ki smo ga prejeli tistega pomembnega večera, ko se je rodil Jezus, bomo imeli upanje, ki nas lahko obdrži tudi v najtežjih časih.

Izdelava darila

Ko se poglobimo v bistvo tega darila, obstajajo trije pomembni vidiki, ki razkrivajo, kako resnično čudovito je to darilo – vidiki, ki lahko, ko premišljujemo o njih, odkrijejo veselje, ki nam ga Bog ponuja ne samo v božičnem času, ampak skozi vse leto

 1. Naš dar je bil od Očeta. V najbolj znani biblijski vrsti nas Jezus uči: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Janez 3,16). Ne glede na to, kako poznana je ta biblijska vrsta, razmislite o njenem pomenu v luči tiste zgodovinske betlehemske noči. Darilo smo prejeli od Očeta – stvarnika in vzdrževalca vseh stvari. Nekatera darila, ki jih prejmete, so pomembna zaradi ljudi, ki so vam jih podarili. Mogoče ti je darilo podarila ljubljena oseba ali nekdo, ki ga spoštuješ. Hvaležni ste bili, da so mislili na vas, izbrali nekaj posebnega in se žrtvovali, da boste srečni.

  Toda nihče se ne more primerjati z vsemogočnim Bogom, ki je, kot nam pravi Razodetje 17,14: »… Gospod gospodov in Kralj kraljev, in z njim [so] tisti, ki so poklicani, izvoljeni in zvesti.« Mar ni privilegij vedeti, da imamo njegovo pozornost in naklonjenost? Ni višjega in čudovitejšega darila od tistega, ki ga je dal, ker nad njim ni nikogar (glej Psalm 95,3-6). Podarja tisto, česar nihče drug ne more, in kar najbolj potrebujemo – odpuščanje za naše grehe. Pravzaprav je Njegova edina daritev odrešenja, ki je popolnoma sprejemljiva, popolna, neprecenljiva in večna (glej Janez 10,27-29; Heb. 10,10-14).
 2. Naše darilo je prišlo zaradi brezpogojne Božje ljubezni do nas. Rimljanom 5,8 pravi, da je Bog izkazal »lastno ljubezen do nas, ko je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.« Gospod ni hotel, da ostaneš brez odpuščanja v svojih prestopkih in večno ločen od Njega (glej Iz 59,2). Zato je poslal svojega Sina, Jezusa Kristusa, v živo žrtev za vaše krivice. Zato se veselimo otroka v jaslicah v Betlehemu. Ne gre za tekmovanja, zabave, darila ali celo druge ljudi. Božič je Božji dar ljubezni zate.

  Ustavi se in pomisli o globini naklonjenosti, ki ti jo je pokazal – koliko je žrtvoval in bolečino, ki jo je pretrpel v tvojem imenu. Čeprav je Jezus Božji Sin, je »sam sebe izpraznil« s prihodom na zemljo in »se ponižal, tako da je postal pokoren do smrti, vse do smrti na križu« – vse zaradi svoje ljubezni do vas (Filip. 2,6-8). Če ste iskali ljubezen, ki se nikoli ne konča, vas sprejema takšne, kot ste, prinaša v vas najboljše in vztraja ne glede na nevihte v življenju, potem se zavedajte, da jo že imate po svojem Odrešeniku, Jezusu Kristusu.

  Veliki “Jaz sem”, Bog vsega stvarstva – tisti, ki se mu bo priklonilo vsako koleno in bo vsak jezik priznal, da je On Gospod – te ljubi. Vedno misli nate, te razume od znotraj in od zunaj in si želi voditi te po najboljši možni poti (glej Psalm 139). Ničesar ne zadržuje zase; nasprotno, daje se vam z vsem srcem, da bo vaše veselje dopolnjeno (glej Janez 15,11; Rim. 8,31-32).

  To nas pripelje do tretjega in najpomembnejšega razloga, zakaj bi se morali osredotočiti na Božji dar za vas namesto na okoliščine v tem času:
 3. Naše darilo je neprecenljivo, zaradi tega, od Koga smo ga dobili.

  Oče nam ni dal nič manj kot Njega, ki je »nad vsakršnim vladarstvom in oblastjo, nad vsakršno silo in gospostvom ter nad vsakršnim imenom, ki se ne imenuje samo na tem svetu, temveč tudi v prihodnjem« (Efež 1,21) – Njegov edini Sin, Jezus. In kot nas opominja Rimljanom 8,32: “On ni prizanesel lastnemu Sinu, temveč ga je dal za nas vse. Kako nam torej ne bo z njim tudi vsega podaril?’

Da se boste lažje osredotočili na Odrešenika v tem božičnem času, se spomnite na nekaj nazivov, ki so mu bili dani v Svetem pismu. Jezus je:

 • Emanuel (Matej 1,23). Jezusovo hebrejsko ime pomeni “Bog je z nami.” Nepopisno čudovit, neskončen Gospod vsega, kar obstaja, je prevzel podobo, podobno naši, in se naselil med nami. Po svojem Svetem Duhu je z nami v vseh okoliščinah, s katerimi se bomo srečali. Zato nikoli nismo sami. Ne glede na to, kje smo in kaj doživljamo, smo prepričani o njegovi čudoviti, močni, ljubeči prisotnosti.
 • Naš Princ miru (Izaija 9,6). Tudi ko se v tem blagoslovljenem času povečajo naši zapleteni urniki in ogromne odgovornosti, smo prepričani, da imamo mir v odnosu s Kristusom. On nam lahko podeli tolažbo v vseh naših okoliščinah, čeprav je vse okoli nas v kaosu.
 • Luč sveta (Janez 8,12). Čeprav imava ti in jaz težke ter temne trenutke, nam Jezus osvetljuje pot. Zagotavlja nam, da če bomo zvesto hodili z Njim, ne bomo ostali v temi – osvetlil nam bo pot in nas vodil do odgovorov, ki jih potrebujemo za vse svoje skrbi.
 • Naš veliki Veliki duhovnik (Hebrejcem 4,14). On je svet; z nami si je delil našo človeškost in premostil vrzel med nami in Očetom – nas popeljal v odnos z Njim in nas učil njegovih poti. Prosi za nas, razume naše človeške slabosti in ima sposobnost ter znanje, da zadovolji vse naše potrebe. Zato ni nikogar boljšega, ki bi nas lahko naučil, kako živeti.
 • Kralj kraljev in Gospod gospodov (Razodetje 19,16). On je suveren vladar nad vsem, kar obstaja. Noben problem zanj ni prevelik ali zastrašujoč. Vedno lahko zaupamo, da bo ravnal v našo korist – z ljubeznijo, milostjo in modrostjo. Zato je On naš popoln vodja, ki nas vedno vodi na poti do zmage.
 • Jagnje Božje, ki odvzema greh sveta (Janez 1,29). On je naš Osvoboditelj, Odkupitelj in Odrešenik, ki dela tisto, česar mi sami nikoli ne bi mogli. Spravi nas z Očetom in zlomi moč greha in smrti nad nami. Ker je premagal greh in smrt – naša največja sovražnika –, smo lahko prepričani, da nič, kar bomo kdajkoli doživeli, ne bo oviralo njegove popolne prisotnosti in oskrbe v našem življenju.

Razlogi, da si zapomnimo

Jezus je resnično vreden naše pozornosti, čaščenja in slavljenja – tako ob Božiču kot vselej. On je z nami – naš Princ miru, Luč, ki nas vodi, naš veliki Veliki duhovnik, naš Gospod in Kralj in tisti, ki nas prostovoljno reši vseh naših grehov in bremen. 

Seveda, veliko več je tega, kar spremlja veliko darilo, ki nam je bilo dano za Božič, da bo potrebna cela večnost, da to vse razumemo in cenimo. Tukaj je še Sveti Duh, ki nas je zapečatil za dan naše odrešitve in nam zagotavlja, da nas ne bo nikoli pustil samega ali nas zapustil (Efežanom 1,13-14; Hebrejcem 13,5-6). Obstajata načrt in namen, zaradi katerih nas je Oče ustvaril (Jeremija 29,11-13). V nebesih je naš večni dom, kjer bomo vedno sprejeti in dobrodošli (Janez 14,1-3). In to predstavlja le majhen del tega, kar nam je On dal.

Vprašanje je: Se boste na ta božič spomnili na Njegovo čudovito darilo za vas in premišljevali o njem?

V mojem življenju so bili časi, ko so razočaranja in preizkušnje skoraj ukradli moje veselje iz Božiča. Toda ko sem se osredotočil na Boga in njegovo osupljivo oskrbo, so vse te srčne bolečine izginile. Nisem si mogel pomagati, da ne bi praznoval.

Iskreno lahko rečem, da je z leti postalo njegovo darilo zame vedno bolj dragoceno, resnično in čudovito. Bolj ko se tega spominjam in o tem premišljujem, več veselja in zadovoljstva mi daje, ker se približujem Njemu. Moja molitev je, da bi to isto odkrili tudi vi v tem prazničnem času in vsak dan svojega življenja.

Vir: Charles Stanley, charismamag.com

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X