Skip to content

Preučuj Sveto pismo z metodo SOAP

SOAP v praksi – Iva Drvarič

Zakaj S.O.A.P.?

Eno je le brati Božjo besedo, ampak ko se res poglobiš in upočasniš svoj ritem, da jo RES prebereš, besede naenkrat začnejo skakati iz strani. Z metodo SOAP lahko greš globlje v Besedo in “vidiš” več, kot če le preprosto bereš nekaj vrst in potem nadaljuješ svoj dan. Naj vas spodbudim, da si vzamete dnevno čas za SOAP in sami ugotovite, koliko več lahko odnesete od vašega dnevnega branja… presenečeni boste!

KAJ POMENI S.O.A.P.?

S = Sveto Pismo (angl. “Scripture”)  

Izpiši si vrste, ki jih prebereš. To je lahko ena vrsta ali več. Ugotovil boš, da ti izpisovanje pomaga se osredotočiti na vsako posamezno besedo in tudi na odlomek kot celoto.

O = Opažanja (“Observation”) 

Preuči vrste in si zapiši, kaj opaziš. Tukaj je navedenih nekaj vprašanj, ki si jih lahko postavljaš ob branju:

 • Kaj posebej izstopa v besedilu?
 • Kdo je avtor, komu je namenjeno, kje in zakaj?
 • Česa mogoče še nikoli nisem opazil glede te vrstice/odlomka?
 • Kaj izgleda zanimivo ali nenavadno?
 • Kaj se dogaja pred ali po tem odlomku?
 • Se kakšna beseda ponavlja, najdem kakšno primerjavo ali nasprotje?
 • Kakšno resnico se lahko naučim iz tega?
 • Najdem kakšna opozorila, principe ali zapovedi?
 • Kakšno je celotno sporočilo vrste in kaj mi želi Bog povedati?

Ta opažanja bodo na začetku morda zelo očitna (kot na primer “Jezus je preživel čas z učenci”), ampak čez čas bodo postajala globlja.

A = Aktivnost (“Application”)  

Prenesi Božjo besedo v svoje življenje na praktičen način. To je del, pri katerem prebrano Besedo udejanjaš. Kako se to, kar si prebral, nanaša na tvoje življenje? Je nekaj, kaj moraš narediti (ali nehati početi), ali pa moraš kaj priznati? Je čas za kakšno spremembo?

P = Pogovor z Bogom — molitev (“Prayer”)

Odzovi se na Božjo besedo s svojimi besedami. Kopičenje znanja o Božji besedi ima malo uporabne vrednosti; preobrazba srca je to, kar Bog želi in to je možno le preko delovanja Svetega Duha. Moli, da seme (beseda, ki si jo pravkar preučeval) pade na dobra tla v tvojem srcu, da bo pognala korenine in prinesla sad. Hvali Boga za to, kar ti je odkril v svoji besedi. Priznaj vsak greh, ki je morda osvetljen v času branja in preučevanje Besede. Zahvali se mu za njegovo Besedo in skrb. Prosi ga, da bi te njegov Sveti Duh naprej izgrajeval v Jezusovega učenca.

Preučevanje Božje besede lahko vzame tako malo ali veliko časa, kolikor ga boste sami namenili. Nekatere dni je to morda 10 do 15 minut, druge dni več časa.

S.O.A.P. V PRAKSI

Dodajmo še praktičen primer…

S: Pismo Kološanom 1,4-8

“Slišali smo namreč o vaši veri v Kristusu Jezusu in o ljubezni, ki jo imate do vseh svetih, in sicer zaradi upanja, ki vam je pripravljeno v nebesih. O tem upanju ste slišali že prej, v besedi resnice evangelija, ki je navzoč pri vas, kakor tudi sicer prinaša sad in se razrašča po vsem svetu. Tako je bilo tudi pri vas od dne, ko ste zanj slišali in v resnici spoznali Božjo milost. O tem vas je poučil Epafrá, naš ljubljeni soslužabnik, ki nas nadomešča kot zvest Kristusov služabnik. On nam je tudi povedal o vaši ljubezni v Duhu.” 

O: (Tu si velikokrat le v alinejah izpišem svoja opažanja, to kar vidim na prvi pogled, ko pogledam vrsto.)

 • Ko združimo vero in ljubezen, dobimo upanje.
 • Zapomniti si moramo, da je naše upanje v nebesih … in še pride.
 • Evangelij je beseda resnice.
 • Evangelij pomeni neprestano prinašanje sadu in rast od prvega do zadnjega dne.
 • Potrebna je samo ena oseba, da spremeni skupnost… Epafra.

A: Nekaj, kar je zame izstopalo je to, da je Bog uporabil samo enega človeka, Epafra, da je spremenil celotno mesto! To me je opomnilo, da smo preprosto poklicani, da drugim povemo o Kristusu… Bog pa bo dal rast in sad. Moja molitev je, da bi vsak, ki to bere, razumel Božjo milost in imel hrepenenje po Njegovi Besedi.

P: Dragi Gospod, prosim pomagaj mi biti “Epafra” …  govoriti drugim o temi in pustiti rezultate v tvojih ljubečih rokah. Prosim, pomagaj mi razumeti in udejanjiti to, kar berem v mojem vsakodnevnem življenju in tako postajati vedno bolj podoben tebi. Pomagaj mi živeti življenje, ki prinaša sad vere in ljubezni. Naj je moje upanje vedno zasidrano v nebesih, ne na zemlji. Pomagaj mi, da ne pozabim, da NAJBOLJŠE še prihaja!

Prirejeno po: lovegodgreatly.com in onethingalone.com

Foto: unsplash.com

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X