Skip to content

Ko smo slabotni, smo močni

Avtorica: Bethany Renken

»Ko se zbudite z občutkom krhkosti, ranljivosti ali šibkosti, zakličite Bogu. Nato prečesajte Sveto pismo in najdite Božjo obljubo za vašo situacijo. Mi smo krhki. Toda On ni.« – John Piper

V zadnjem času sem se počutila malce poškodovano … celo ranjeno. Kot da me je življenje preteplo (in morda celo zmagalo!). Moje srce ostaja nežno, čustva pa so postrani. Solze pridejo hitreje, kot bi rada priznala. Šibka. Šibka sem. Zaradi tega sem veliko razmišljala o svojih slabotnostih … o svojem obupu po Gospodu v vsakem trenutku in dnevu. 

Seveda, vedno potrebujemo Gospoda, a kako oprijemljiva in resnična je ta potreba, ko smo na tistem mestu obupa, ko smo lačni in žejni Njega, ker nimamo čisto nič svojega, česar bi se lahko oklepali ali prinesli k mizi. Spomnim se odlomka v 2 Korinčanom 12, ko Pavel prosi Gospoda, naj mu odstrani »trn v mesu,« rekoč: »Trikrat sem prosil Gospoda, da bi ga umaknil od mene, a mi je rekel: »Dovolj ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabotnosti.« Zato se bom zelo rad ponašal s svojimi slabotnostmi, da bi se v meni utaborila Kristusova moč. Vesel sem torej slabotnosti, žalitev, potreb, preganjanj in stisk za Kristusa. Kajti močan sem tedaj, ko sem slaboten« (2 Korinčanom 12,8–10).

Ste to dojeli?

Kar bi svet imenoval šibko, Bog imenuje močno, ker se lahko Njegova moč bolj oprijemljivo pokaže.

Bethany Renken

Pavel ni samo zadovoljen s slabotnostmi, stiskami in še več, ampak trdi: »Kajti močan sem tedaj, ko sem slaboten« (12,10). Vau! Kako drugačen pogled. To je eden tistih lepih trenutkov v Svetem pismu, ko pravimo, kako protikulturna sta v resnici Jezusov nauk in evangelij. Kar bi svet imenoval šibko, Bog imenuje močno, ker se lahko Njegova moč bolj oprijemljivo pokaže. Kar bi svet imenoval nered, Jezus to imenuje vašo najmočnejšo točko, ker sta Njegova slava in moč v tej zmešnjavi lahko popolni (to je, če ostajate v Njem!) Ni sramote v vaši šibkosti, v vaši potrtosti, ali v vaših običajnih slabih dneh. Ni vam jih treba skrivati ​​ali se počutiti, kot da slediti Jezusu pomeni, da morate biti ves čas srečni! 

Zgodba za zgodbo v Svetem pismu vidimo primere slabotnosti, žalovanja, žalosti in podobno, ki so prikazani v svoji polnosti. Žalost in pritoževanje preroka Habakuka se glasita: »Doklej, Gospod, bom klical na pomoč in ne boš poslušal, vpil k tebi zaradi nasilja in ne boš pomagal? Zakaj mi daješ gledati zlo in opazuješ stisko? Pred menoj sta pustošenje in nasilje, zato vstaja pritožba in se vzdiguje spor« (Habakuk 1,2-3). To je mož, ki čuti šibkost! Sta njegova pritožba in izkazovanje čustev napačna? Nikakor! V njegovi globini čustev in šibkosti vidimo upanje. To upanje ni v njegovih okoliščinah, ne v njegovem statusu ali v njegovih molitvah, temveč njegovo upanje leži v resnici Jezusa Kristusa in mogočni Gospodovi moči in milosti, ki se lahko odlično pokaže v naših človeških slabotnostih.

Zato lahko imamo upanje!

Miru ne najdemo, ko ni nevihte. Mir najdemo v Božji navzočnosti.

Bethany Renken

Če imate tudi vi naporen dan, naporen teden, bodite čvrsti! Ostajajte v svojem nebeškem Očetu, in kot pravi Jakob: »Moji bratje, kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje, saj spoznavate, da preizkušenost vaše vere ustvarja stanovitnost. Za stanovitnost pa naj bo značilno popolno delo, da boste popolni in celoviti in vam ne bo ničesar manjkalo« (1,2-4). Ni vam treba čutiti veselja, lahko pa imate upanje. Kristusova milost in moč vam zadoščata. Ostajajte v Njem, potopite se v Besedo, oklenite se Njegove resnice in On vas bo popeljal skozi vsako nevihto. 

Zapomni si, prijatelj, miru ne najdemo, ko ni nevihte. Mir najdemo v Božji navzočnosti.

Molitev:

“Moja daritev moje praznine je prav tako velika, kot ko sem polna. Sprašujem se, Gospod, če to ni zate še večji zaklad. Izpopolni svojo moč v globini mojih slabotnosti, Oče. Nauči me biti zadovoljna v vseh okoliščinah in si vse šteti v veselje. Pokaži mi, kaj je prava zmaga. Pokaži mi, kako živeti zmagovito življenje – ki je neprestano povezano s teboj tudi v mojih najslabših dneh.

Amen.”

Sorodni prispevki

Bog je dober – res?

Že od otroštva smo govorili: »Bog je dober, Bog je velik, zahvalimo se mu za vse, kar prejemamo.« Res verjamemo v to? Smo popolnoma prepričani,

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X