Skip to content

Zmaga je v Gospodu

Kralj David se je v svojem življenju naslanjal na dejstvo, da je Gospod z njim. Ko prebiramo njegove psalme, ugotovimo, kako pomembno mu je to bilo. Gospod je bil njegova skala, njegova moč, zavetje, trdnjava, ščit itn. V Psalmih uporablja mnoge prispodobe. Vso njegovo življenje je slonelo na tem dejstvu: »Gospod je z menoj!« Njegovi načrti in njegova dela so izhajali iz gotovosti, ki jo je dobival v osebnem času z Gospodom.

Posebno srečanje z Gospodom David doživi v 7. poglavju v 2. Samuelovi knjigi. David se je končno ustalil kot kralj; narod je užival čas blaginje in pravičnosti. Takrat je David začel z razmišljati, kaj bi lahko naredil za Gospoda. Sklenil je, da mu bo zgradil hišo – stalno mesto za skrinjo zaveze in za Gospodovo veličastvo.

Bog mu je spregovoril glede njegovih namenov. Rekel je nekako takole: »David, hvala za tvojo dobrosrčnost. Toda ne boš ti meni gradil hiše – jaz bom tebi!« (prim. 2 Samuel 7,5-11). David je tako ostal brez svojega projekta za Gospoda. Njegov projekt v tistem trenutku je ostal le iskanje Gospoda in Njegove volje.

Zgodilo pa se je nekaj posebnega. Naslednje poglavje, 2. Samuelova 8, povzema Davidove zmage v boju proti okoliškim sovražnim narodom. V sedmem poglavju David odloži svoje načrte in se posveti čaščenju in oboževanju Gospoda. Izgubi se v pogovoru z Bogom. Čas z Gospodom mu postane bistvo njegovega obstoja. Takoj naslednja vrsta, prva v 8. poglavju, pa pravi: »Zatem je David porazil Filistejce in jih podjarmil. Tako je vzel David vajeti davka iz roke Filistejcev« (2 Samuel 8,1).

Davidu se je nekaj zgodilo. Ker je odložil svoje načrte in preživel čas z Gospodom, je dobil “nov načrt”. Kar je bilo v Božjem srcu, se je zasidralo v Davidovo srce. In ne le to, David je dobil gotovost za to, da se bo soočil z Izraelovimi starodavnimi sovražniki. Omenjena so ljudstva kot npr. Filistejci, Aramci, Edomci, Moabci idr. Nekatera od teh so Izrael pestila že stoletja.

Prvič v zgodovini Izraela se zgodi, da so Filistejci podjarmljeni. O, kako veliko zmago je pridobil David za Božje ljudstvo! Zadobil je zanesljivo zmago in ljudstvu pridobil svobodo.

Kaj je bil ključ do Davidovega uspeha? V 2. Samuelovi knjigi 8,6 beremo:

»… Tako je Gospod pomagal Davidu povsod, kamor koli je šel.« (2 Samuel 8,6b)

Kakšna velika spodbuda! Gospod je pomagal Davidu, kamor je šel. Bil je z njim, ga vodil, usmerjal in mu dajal zmage! Ni bila njegova vojaška moč tista, ki je utrdila zmago. Tudi ne njegove vodstvene sposobnosti. Ni sledil 10 preprostim korakom do zmage. Zagotovo so te stvari bile v pomoč, toda ključna stvar je bila ta, da mu je pomagal Gospod. To je bila Gospodova navzočnost in zvestoba v Davidovih podvigih. Gospod ga je blagoslovil. Gospod ga je varoval. Gospod mu je dajal uspeh.

»A veselijo naj se vsi, ki se zatekajo k tebi, vekomaj naj vriskajo; zavaruj jih, da bodo ukali v tebi tisti, ki tvoje ime ljubijo. Saj ti, Gospod, blagoslavljaš pravičnega, kakor s ščitom ga kronaš z milostjo.« (Psalm 5,11-12)

»Slavljen bodi Gospod, moja skala, ki uči moje roke za boj, moje prste za vojno; moja dobrota in moja trdnjava, moja utrdba in moj osvoboditelj, moj ščit in tisti, h kateremu se zatekam, tisti, ki ljudstva spravlja pod mene.« (Psalm 144,1-2)

To je mesto zmage v naših življenjih. To ni nekaj, za kar se borimo. To je nekaj, kar prejmemo po zaupanju Gospodu in po naslanjanju na Njegovo pomoč. On opravlja delo namesto nas, v nas in skozi nas po Svetem Duhu.

David je dosegel zmago, ker je odložil svoje načrte, se posvetil “druženju” z Gospodom in začel delati tisto, kar je bil Gospodov načrt za Božje ljudstvo.

Včasih kristjani neumorno molimo in oznanjamo zmago nad silami teme, da bodo premagane v naših posebej načrtovanih osebnih življenjih. Tako smo osredotočeni, da dosežemo tisto, kar so naši cilji in naša volja. Toda Božja beseda se ne strinja z našim svetopisemskim pogledom.

Zmaga je že naša v Jezusu Kristusu! Vendar le v Jezusu Kristusu, ne v naših bitkah, načrtih in podvigih. Ko On vodi naše korake, se gibljemo v smeri k zmagi, ki jo je On že pridobil za nas. Kakršna koli je že bitka, ki sledi, če je Gospod s teboj, boš zmagovalec.

Pogosto je ključ za zmagovalno krščansko življenje le v tem: odložiti moje (navade in običaje) in se izgubiti v druženju z Gospodom. Tam prejmemo gotovost, mir v srcu, in Božje vodstvo za boje, ki jih je res potrebno doseči. To se ne zgodi po naši moči, temveč le po Božji moči!

Bog želi delovati v vašem življenju. Želi videti, da zmagate na področjih v vašem življenju, kjer še vedno niste povsem svobodni. Jezus je za to umrl in za to je poslal Svetega Duha v naša življenja, da bo Božja moč vselej prisotna.

»On … more po môči, katera deluje v nas, v vsem napraviti neznansko več od tega, kar prosimo ali mislimo …« (Efežanom 3,20).

Si boste drznili narediti to veliko delo za Boga? »Katero veliko delo?« mogoče sprašujete. To, da preživite čas z Gospodom, odložite svoj načrt in pri njem dobite nadaljnji načrt za vaše življenje z Bogom! To vam bo dalo smisel in vas vodilo po poteh, ki jih ima Bog za vas. V Gospodu je zmaga!

Še nekaj spodbude iz Svetega pisma:

»Toda v vseh teh preizkušnjah zmagujemo po njem, ki nas je vzljubil.« (Rimljanom 8,37)

»Hvala Bógu, ki nas v Kristusu kar naprej venča z zmagoslavjem in ki po nas razširja po vseh krajih blag vonj njegovega spoznanja.« (2 Korinčanom 2,14)

»Hvala torej Bogu, ki nam daje zmago po našem Gospodu Jezusu Kristusu.« (1 Korinčanom 15,57)

Zmage ne dosežemo tako, da se zanjo borimo in prerivamo s hudičem. Zmaga je naša po zaupanju Kristusu! Ko ostajamo z Jezusom, živimo z njim. Tako kot pri Davidu nekoč, naša zmaga prihaja, kadar je Bog z nami, in ker je Bog z nami!

Avtor: pastor Andrej Bojnec

Sorodni prispevki

Happy Halloween?

Bučne spake, duhovi in prikazni. Srhljivo vzdušje. Našemljeni odrasli in otroci, ki hodijo od hiše do hiše. Happy Halloween! Kaj stoji za temi duhovi in

Več »

Resnica o priznanju in kesanju

V trenutku osebnega odrešenja prejmemo odpuščanje od Jezusa, če priznamo, da smo grešniki in ga prosimo, naj nas spremeni. Ta proces, priznanje in kesanje, je

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X