Skip to content

Kdo je Sveti Duh?

Bog obstaja v treh osebah, vendar pogosto slišimo samo o dveh: Očetu in Sinu. Sveti Duh je tretja oseba v Trojstvu. On je Bog, ki živi v nas!

Kakšna je vloga Svetega Duha v Trojstvu?

Sveti Duh je enak Očetu in Sinu kot Bog. Prisoten je v svetu, da bi se ljudje zavedali svoje potrebe po Jezusu. On živi v vsakem verniku od trenutka odrešenja. Kristjanom daje moč za življenje, razumevanje duhovnih resnic in vodstvo, da delajo, kar je prav. Kristjani si vsak dan prizadevamo živeti pod vodstvom ali nadzorom Svetega Duha.

Sveti Duh daje kristjanom moč za življenje, razumevanje duhovnih resnic in vodstvo, da delajo, kar je prav.

Pet napačnih predstav o Svetem Duhu

Zdi se, da je Sveti Duh najbolj kontroverzna oseba Trojstva. Celo kristjani se ne moremo popolnoma strinjati o tem, kdo je in kaj dela. Je Sveti Duh najmanjši od treh v Trojstvu ali je On tista moč, ki nam manjka v življenju? Obstaja veliko napačnih predstav o tem, kdo je Sveti Duh, toda v nadaljevanju je nekaj najpogostejših napačnih predstav, ki jih imajo kristjani o Svetem Duhu.

 1. Sveti Duh ni karma ali sila; On je oseba.
 2. Sveti Duh ni rezerviran za super kristjane; On je dar vsem kristjanom.
 3. Sveti Duh ne pride in odide kot kurja polt; On je vedno z nami.
 4. “Sveti Duh dela samo spektakularne stvari.” Sveti Duh dela veliko osupljivih stvari, vendar nas tudi vodi in opremlja za vsakdanje interakcije. Včasih je lahko njegovo vodenje tako preprosto, kot da nam reče, naj se usedemo na določen sedež ali pozdravimo določeno osebo.
 5. “Sveti Duh je dodaten ali neobvezen.” (tj. »Če poznam Jezusa, imam vse, kar potrebujem.«) Brez Svetega Duha ne moremo narediti vsega, k čemur nas Jezus kliče.

Kaj dela Sveti Duh?

Na kratko, veliko.

Kot prvo, Sveti Duh nas pooblašča za oznanjevanje evangelija. Ena od obljub, ki nam jih Jezus daje v Svetem pismu, je, da se nam ni treba bati deliti svoje vere. Tudi ko nismo prepričani, kaj bi rekli, lahko zaupamo, da nas bo Sveti Duh spomnil, kaj potrebujemo, ko to potrebujemo.

Ko preživljamo čas ob branju Svetega pisma in poslušanju Boga, izvemo, kdo On je, kako zelo nas ljubi, kaj želi za nas in kako je zasnoval svet. Ni nam treba biti biblični učenjaki, da bi lahko pojasnili svoje upanje, moramo pa zaupati Bogu in biti pozorni na njegovega Duha. Sveti Duh nas vodi, nas prepričuje, uči in usposablja za opravljanje Božjega dela in širjenje evangelija. Ni se nam treba bati oznanjevanja dobre novice o tem, kaj je Jezus naredil v našem življenju, saj nam Sveti Duh daje modrost za težke pogovore, in sposobnost, da jasno komuniciramo svojo vero.

Sveti Duh nam tudi daje moč za ljubezen. Brez Svetega Duha nismo sposobni ljubiti drugih tako, kot Bog ljubi nas. Rojeni smo sebični, polni greha. Božji Duh je ustvaril dober in popoln svet, toda ljudje smo povzročili kaos (začenši s padcem v 3. Mojzesovi knjigi in nadaljujoč generacije pozneje).

Ko se je Jezus prikazal svojim najbližjim privržencem, je vanje vdihnil Svetega Duha in jih tako opolnomočil, da širijo Božjo dobroto po vsem svetu. Kmalu za tem je prišel Božji Duh nad vse njegove sledilce. Danes, ko povabimo Jezusa v svoje življenje, prejmemo Svetega Duha in po nas Božji Duh še naprej veje nad temnim in kaotičnim svetom, ga počasi ozdravlja in vse opravlja proti dnevu, ko bo povrnjen v nekdanji sijaj.

Kaj so darovi Svetega Duha?

Bog je dober Oče, ki rad daje darove svojim otrokom. Vsak kristjan ima duhovne darove, imenovane tudi darovi Duha, ki vam pomagajo graditi cerkev in druge usmerjajo k Jezusu.

V 1. Korinčanom 12,7-11 apostol Pavel našteva več darov Svetega Duha.

 • Dar modrosti je sposobnost razumevanja in posredovanja svetopisemske resnice na način, da jo spretno uporabimo v življenjskih situacijah z vso razsodnostjo. To je eden najboljših opisov, ki sem jih prebral: »Beseda modrosti je tisto maziljenje Svetega Duha, ki se udejstvuje, ko se pojavijo težave in ko je treba sprejeti pomembne odločitve. To je tako posredovanje besede modrosti, ki je tako pravilno, da združuje razdeljene frakcije. Ljudje rečejo: “O, ja, to je dobro”« (Vir: Chuck Smith, www.blueletterbible.org).
 • Dar spoznanja je na splošno opredeljen kot spoznanje stvari, ki jih ne bi vedeli z naravno pridobitvijo ali študijem. Podobno je daru modrosti, saj oba razumeta resnico z vpogledom, ki pride le z razodetjem od Boga. Tisti z darom znanja razumejo Božje globoke stvari in skrivnosti Svetega pisma.
 • Bog daje vsem kristjanom odrešujočo vero. Duhovni dar vere dobijo nekateri, ki izkazujejo izjemno veliko vere in ki so s svojo vero drugim v veselje in spodbudo. To je tisto, kar kristjanom skozi zgodovino omogoča, da izkazujejo izjemno zaupanje v Božje obljube, Božjo moč in prisotnost, tako da lahko zavzamejo junaška stališča za prihodnost Božjega dela v cerkvi. Moški in ženske iz Hebrejcem 11 bi bili dober zgled ljudi z darom vere. Njihova izjemna vera jim je omogočila narediti izjemne, nadčloveške stvari.
 • Dar ozdravljanja je nadnaravna manifestacija Svetega Duha, ki prinaša ozdravljenje bolezni in/ali slabosti. To je pogosto videti kot ozdravljenje bolnega z molitvijo (polaganjem rok ali maziljenjem z oljem) ali z besedo.
 • Dar čudežev ali čudežnih moči se razlikuje od daru ozdravljenja. Tisti, ki imajo dar čudežev, imajo po Duhu sposobnost delati drugačne, močnejše čudeže. To bi lahko vključevalo stvari, kot je obujanje mrtvih, povrnitev vida slepim, omogočanje govora nemim, sluha gluhim in uporaba okončin hromim. Nekateri primeri iz Svetega pisma lahko vključujejo: izganjanje demonov (Apostolska dela 16), oslepitev Elima (Apostolska dela 13) in obuditev Tabite od mrtvih (Apostolska dela 9).
 • Mnogi ljudje napačno razumejo dar prerokovanja kot sposobnost napovedovanja prihodnosti, vendar je to le delček tega. Dar prerokovanja je oznanilo, ki ga sproža in podpira Duh. Lahko vključuje prihodnje dogodke in/ali poseben vpogled v Sveto pismo.
 • Zraven k temu spada tudi dar razločevanja duhov. Ta je tesno povezan s spoznanjem in modrostjo, saj preko spoznanja Božje besede razločimo, ali je nekaj prav ali ne. Božji Duh to razodeva kristjanom, ko je potrebno.
 • Končno daje Sveti Duh nekaterim tudi sposobnost govoriti jezike po navdihnjenju, drugim pa sposobnost takojšnje in pravilne razlage drugega jezika. Dar jezikov omogoča nekomu, da sliši Božje sporočilo v svojem jeziku, vendar je za vse druge neuporaben, razen če ni tolmačen/preveden.

Kaj pomeni pogasiti ali razžalostiti Svetega Duha?

Morda ne izkušamo prisotnosti Svetega Duha, ker ga naša dejanja odrivajo. Sveti Duh je oseba, ne sila ali oddaljeno bitje. On nas usmerja in vodi, naš odziv nanj pa vpliva na naš odnos z njim.

 • Ko ignoriramo ali skrivamo delovanje Svetega Duha v našem življenju, ugasnemo njegovo prisotnost v našem življenju. (Razmišljajte o tem kot o ugašanju ali gašenju ognja.) Svetega Duha gasimo, ko Duhu ne dovolimo, da bi se razodel tako, kot hoče (1 Tesaloničanom 5,19).
 • Žalost je drugačno čustvo. Svetega Duha žalostimo, ko ravnamo grešno, pa naj bo to samo v mislih ali v mislih in dejanjih. (Predstavljajte si starša, ki živi odtujen od svojega otroka.) Tako gašenje kot žalost Duha prihajata iz nas, ko izberemo strah ali sebičnost namesto vere in ljubezni.

Oboje škoduje naši intimnosti z Bogom in upočasnjuje delo, ki ga Sveti Duh namerava opraviti v nas.

Ali je Sveti Duh potreben?

Sveti Duh je več kot nadnaravna moč. Prinaša življenje in ozdravljenje tam, kjer nekoč ni bilo ničesar. Omogoča nam, da ljubimo tako, kot ljubi Bog. In ko ljubimo, kot ljubi Bog, Božji Duh še vedno lebdi nad temnim in kaotičnim svetom skozi nas, počasi zdravi in obnavlja popolno stanje, v katerem je Bog prvotno nameraval.

Vir: newspring.cc

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X