Skip to content

Kako rasti v molitvi?

Smo lahko iskreni? Večina nas ima težave s svojim molitvenim življenjem. Kot kristjani vsekakor verjamemo v moč molitve, vendar je naše izvajanje molitve lahko neobstoječe. Zlahka smo prevzeti, ko pogledamo ljudi, ki jih dojemamo kot »velikane molitve« in zdi se, da smo nič v primerjavi z njimi. Zaupajte mi – vsi smo to že izkusili.

Kot pastor sem se leta trudil, da bi razvil doslednost v molitvi, razen tistih nekaj kratkih sunkov v trenutkih obupa. Vedel sem, da obstaja več glede mojega molitvenega življenja, zato sem stopil na pot namerne rasti v molitvi. To je najboljša stvar, ki se mi je zgodila v moji hoji z Jezusom!

Zavzetost za rast je ključ do tega, da naredite več! Tukaj so tri stvari, ki so mi pomagale rasti v molitvi:

Prosite Boga, naj vas nauči moliti.

Poskušal sem brati knjige o molitvi, vendar mi niso kaj dosti pomagale. Vse se je premaknilo, ko sem spoznal, da če so bili učenci pripravljeni prositi Jezusa, naj jih nauči moliti, zakaj ga ne bi jaz? Molil sem po Luku 11,1: »Jezus, nauči me, kako moliti danes,« in ga prosil, naj me naredi moža molitve vsak dan naslednjih 5 let. 

Odgovoril je! To je molitev ali prošnja, na katero čaka Jezus, da ga boste prosili. Vsi potrebujemo Gospodovo pomoč in On vas je več kot pripravljen voditi.

Ustvarite prostor za molitev.

Ustvarite prostor v svojem življenju, da bo ta molitev lahko uslišana. Naša življenja so zelo zaposlena in posledično se zdi, da so prezaposlene tudi naše duše. Molitev običajno izpustimo, ker zanjo nismo predvideli prostora. Če imate željo, ste ustvarili prostor, da se molitev dejansko lahko zgodi?

Jezus se je umaknil, da bi ustvaril prostor za molitev; ne bi tudi mi morali storiti enako? Namesto običajnega seznama predvajanja ali podkasta med jutranjo vožnjo v službo, si vzemite teh 20 minut in molite. Ali pa zjutraj namenite 30 minut za sprehod in molitev skozi svojo sosesko. Prosili ste Boga, naj vam pomaga; zdaj mu dajte nekaj prostora, da odgovori na vašo molitev!

»Naučiti se moramo moliti iz bogastva Božje besede in ne iz revščine naših okoliščin.«

Dietrich Bonhoeffer

Naučite se moliti po Božji besedi.

Bolj kot si lahko predstavljamo, je Jezusu mar za naše okoliščine. Ko pa so naše okoliščine tiste, ki v prvi vrsti spodbujajo naše molitveno življenje, ne bomo prišli prav daleč. Počasno premišljevanje in glasno branje svetopisemskih odlomkov je eden najboljših načinov rasti v molitvi. Dietrich Bonhoeffer je zapisal: »Naučiti se moramo moliti iz bogastva Božje besede in ne iz revščine naših okoliščin.«

Jezus je to oblikoval z molitvijo po Psalmih. Če potrebujete pomoč pri izbiri svetopisemskega odlomka za začetek, poskusite moliti po Psalmih ali Jezusovih molitvah v evangelijih ali molitvah, ki so zapisane v Pavlovih pismih. 

Ustavite se, berite počasi in na glas, ponavljajte fraze, ki se vam zataknejo, dovolite, da te fraze prodrejo globoko v vaše srce — in opazujte, kako se spreminja vaš način molitve! Ugotovili boste, da lahko majhen odlomek Svetega pisma spodbudi ure molitve.

Prosite Jezusa, naj vas nauči moliti, ustvarite mu prostor, da odgovori na to molitev, nato pa se naučite moliti po Njegovi Besedi. Z Bogom lahko izkusite toliko več, in to najdemo na drugi strani rasti v molitvi. Dobrodošli v življenju, ki ste ga želeli izkusiti!

Vir: newspring.cc

Sorodni prispevki

Živite v ljubezni

“Odrešenje nas osvobodi, da skrbimo za druge na isti način, kot Kristus skrbi za nas.” Opazovati, kako malček posnema mamo ali očeta, je zabavno, vendar

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X