Skip to content

Resnica o priznanju in kesanju

V trenutku osebnega odrešenja prejmemo odpuščanje od Jezusa, če priznamo, da smo grešniki in ga prosimo, naj nas spremeni.

Ta proces, priznanje in kesanje, je mnogim od nas poznan. Lahko se zgodi na različne načine – naš odziv na klic ali povabilo k oltarju ali molimo “grešnikovo molitev” predanja Gospodu.

Ko smo “novo rojeni,” smo enkrat za vselej spravljeni z Bogom: Vsi naši grehi so odpuščeni, pretekli, sedanji in prihodnji. Bog se jih več ne spominja, če priznamo čisto vsakega ali ne (Psalm 103,12). Ko postanemo kristjani, postanemo del Božje družine in naše mesto, da smo postali Božji otroci, je zagotovljeno in večno (Janez 10,28-29).

Toda to ne pomeni, da se priznanje in kesanje tu konča.

“Vsak lahko prizna, toda samo resničen vernik se spremeni.”

Zakaj je priznanje in kesanje pomembno?

Priznavamo in se kesamo, ker Bog želi, da smo v neprestanem, tesnem odnosu z Njim.

Čeprav nas nič ne more ločiti od Božje ljubezni (Rimljanom 8,38-39), upiranje, da nočemo priznati svojega greha in se spremeniti, bo poškodovalo naš odnos z Bogom, kakor upiranje priznanju krivde poškoduje naše medsebojne odnose.

Brez rednega priznanja in kesanja lahko ostajamo del Božje družine, toda ne bomo uživali koristi tega.

Priznanje je več kot le: “Ups, moja napaka!” In kesanje je veliko več kot: “Trudil se bom, da ne bom več tega ponovil.” Resnično priznanje je priznavanje, da smo grešili proti Bogu in Njegovim svetim standardom. Pravo kesanje je videti uničevalno moč greha – za naša življenja in za druge okrog nas kot tudi za naše prijateljstvo z Bogom – in spremeniti način našega razmišljanja in obnašanja.

Resnično priznanje in kesanje, iz srca, pravi: “To je MOJ greh and naredil bom vse, kar zmorem, da to področje življenja naredim poslušno Jezusu.” Vsak lahko prizna, toda samo resničen vernik se spremeni.

Pet razlogov, zakaj priznati in se pokesati

Prvo Janezovo pismo 1,6-9 je najboljša razlaga v Bibliji, zakaj moramo resno vzeti priznanje in kesanje:

“Če rečemo, da smo v občestvu z njim, pa kljub temu hodimo v temi, lažemo in ne ravnamo v skladu z resnico. Če pa hodimo v luči, kakor je v luči on sam, smo med seboj v občestvu in kri njegovega Sina Jezusa nas očiščuje vsakega greha. Če rečemo, da smo brez greha, sami sebe varamo in resnice ni v nas. Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen.” (1 Janez 1,6-9)

Priznanje in kesanje naredi 5 stvari v življenju kristjana:

  1. Omogoči, da priznamo pred Bogom, da vemo za naš greh in sprejemamo odgovornost zanj.
  2. Dokazuje, da ne poskušamo skriti našega greha pred Bogom, drugimi ali pred samim seboj. Poniža nas.
  3. Kaže, da prosimo Boga in se zanašamo na Njegovo moč, da nam pomaga se spremeniti.
  4. Omogoča nam biti v neprestanem ozdravljenju.
  5. In najpomembnejše, priznanje in kesanje ohranja naš odnos ljubezni z Bogom.

Ko enkrat imamo odnos z Jezusom, nam ni POTREBNO priznavati in se kesati za vsak greh, da bi prejeli odpuščanje. Toda delati to je najboljši način, kako postanemo Bogu ugodni in kako postanemo takšni, kakršne nas želi Jezus.

Vir: newspring.cc

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X