Skip to content

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil.

Apostol Pavel je zapisal v Pismu Rimljanom 10,9-10: »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. 10 S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja.«

Zakaj potrebujemo Odrešenika?

V Rimljanom 3,23 pravi: »Saj so vsi grešili in so brez Božje slave.« Vsi ljudje vsak dan grešimo in ne dosežemo standarda Božje slave. Vsi smo grešniki in sami ne moremo storiti ničesar, da bi prenehali grešiti ali bili brez greha.

Naš greh nas ločuje od Boga in njegove brezpogojne ljubezni za vso večnost. Bog pa ne more biti nič manj kot svet in popoln. To je, kdo On je. To je razlog, zakaj nas greh ločuje od Njega. Bog je svet in brez greha. Tako kot olje in voda se greh in svetost ne mešata.

Bog je vedel, da ne moremo rešiti svojega problema z grehom, ne glede na to, kako zelo se trudimo. Vendar nas je preveč ljubil, da bi nas pustil obtičati v tej situaciji. Ko je torej prišel pravi čas, je poslal svojega Sina Jezusa, da bi rešil naš problem greha (Janez 3,16).

Sveto pismo nam pravi, da je kazen za greh smrt (Rimljanom 6,23). Eden greh je dovolj, da upraviči našo smrt, vendar je Jezus prevzel naše mesto. Ko je Jezus umrl na križu, je prevzel kazen, ki smo si jo zaslužili, da so nam lahko grehi odpuščeni in da lahko izkusimo večno življenje (2 Korinčanom 5,21).

Jezus je naredil tisto, česar mi nikoli ne bi mogli. Napravil je pot, da imamo odnos z Bogom.

Nismo si zaslužili, da bi bil naš greh odplačan. In nikoli si ne bi mogli zaslužiti poti nazaj v Božjo prisotnost. Jezus je naredil tisto, česar mi nikoli ne bi mogli. Napravil je pot, da imamo odnos z Bogom. Bog ne želi nič drugega kot to, da sprejmete njegovo odrešenje. Ne glede na to, od kod prihajate ali kakšne napake ste naredili, niste predaleč, da bi vas rešili.

Kaj se torej zgodi po odrešitvi?

Najprej praznujemo! V cerkvi praznujemo odrešenje in Jezus nam pravi, da angeli praznujejo tudi v nebesih (Luka 15,7). Ko povabiš Jezusa v svoje življenje in postaneš kristjan, postaneš nova stvaritev (2 Korinčanom 5,17). Nisi več samo šef, študent, žena ali oče. Sedaj si Božji otrok.

Spoznanje, kdo smo v Kristusu, spremeni to, kar delamo in kako razmišljamo, ker naša identiteta ne temelji več na tem, kar počnemo, ampak na tem, komu pripadamo.

Bog nas ne reši le greha; On nas tudi reši za nekaj.

V Kristusu ne živimo več za denar, svoj osebni uspeh ali stvari tega sveta. Živimo zato, da slavimo Boga in da živimo v njegovi volji. Bog ima za vse nas namen, ki presega odrešenje.

V Efežanom 2,10 piše: »Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli.«

Bog nas ne reši le greha; On nas tudi reši za nekaj. Bog nas je ustvaril, da ga spoznavamo in da z drugimi delimo, kako zelo ljubi tudi njih.

Kaj pa če mi spodleti?

Hoja z Jezusom je vseživljenjsko potovanje. Vaše odrešenje ni končna destinacija, ampak začetek odnosa. Kot pri vsakem odnosu, vam tudi pri tem ne bo vedno uspelo. Tudi Jezusovim najbližjim prijateljem ni šlo vedno prav. Tudi oni so dvomili, ko okoliščine niso imele smisla (Marko 4,35-41). Spraševali so se, kako bo Jezus storil, kar je rekel, da bo storil (Marko 9,30-32), in bali so se, da jih bo njihova vera stala (Marko 14,66-72).

Res je, da ne moremo ničesar storiti, da bi si odrešenje zaslužili. Zato kadar nam spodleti, odrešenja ne izgubimo, vendar smo v nevarnosti, da nadaljujemo z grehom in živimo v neposlušnosti Bogu. In na tak način lahko zapravimo dragoceni dar odrešenja. Konec koncev, greh je ovira med nami in Bogom, zato ga nočemo ohranjati v svojem življenju.

Zato, kadar nam spodleti, moramo poskrbeti, da ostajamo v tesnem odnosu z Jezusom. Naše odrešenje je odvisno le od Jezusa. Če ste resnično odrešeni, boste ostajali v odnosu z Jezusom in nikoli več ne boste nerešeni. Z vsem, kar ste, se oklepajte njega. Jezus ne pravi zaman: »Hodi za menoj!« To je vseživljenjsko potovanje v odnosu z Njim!

Če verujete, da je Bog poslal Jezusa umreti na križu za vaše grehe, in ste se pokesali vaših grehov, ste rešeni. To je brezplačno darilo, ki ga sprejmete za večnost. Ostanite z Jezusom in vaš dar večnega življenjega bo imel maksimalen učinek na vaš vsakdanjik.

Vir: newspring.cc, uredil pastor Andrej Bojnec

Sorodni prispevki

Bog je dober – res?

Že od otroštva smo govorili: »Bog je dober, Bog je velik, zahvalimo se mu za vse, kar prejemamo.« Res verjamemo v to? Smo popolnoma prepričani,

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X