Skip to content

Kako preučevati Sveto pismo?

Sveto pismo (= Biblija) preučujem že mnoga leta, kar je korenito spremenilo moje življenje. Preučevanje Biblije je bil ključ do korenite transformacije mojih pogledov in moje drže; Bog je po moči Njegove Besede ozdravil in obnovil mojega duha, mojo dušo in moje telo.

Tudi danes sem vedno znova začudena nad vsemi koristmi, ki jih imamo zaradi dostopa do Božje besede!

Kako nam preučevanje Biblije koristi?

Biblija ni navadna knjiga. Besede na njenih straneh so kot zdravilo moji dušo. Biblija ima moč, da spremeni tvoje življenje, ker v Božji besedi je življenje! (Glej Hebrejcem 4,12.)

Jezus pravi v Janezu 8,31-32: »Če ostanete v moji besedi (se držite moje besede in delate, kar sem vam dejal), ste resnično moji. Spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.«

Te Jezusove besede so me pripeljale do preprostega zaključka: Če Božje besede ne preučujemo dosledno in je ne prenesemo v praktično življenje, nam bo manjkala moč, ki jo potrebujemo za rast v Kristusu in za poveličevanje Boga v svetu.

Zato ne glede na to, kje si v svoji hoji z Bogom, spodbujam te, da danes začneš preživljati čas v Njegovi besedi in se trdno odločiš, da se je boš oklepal! Ugotovil boš, da se boš učil vsakokrat, ko preučuješ Biblijo in pozorno spremljaš, kar bereš.

Pregovori 4,20-22 pravi: »Sin moj, pazi na moje besede, nagni svoje uho k mojim izrekom. Naj ti ne uidejo izpred oči, hrani jih v svojem srcu. Kajti življenje so temu, ki jih najde, zdravje celemu njegovemu telesu.« Beseda »pazi« pomeni biti pozoren, nečemu nameniti nekaj časa. Paziti na Božjo besedo je več kot le branje; to je premišljevanje o njej in sprejemanje vsebine.

Moramo se strinjati s tem, kar Bog želi, da to tudi naredimo, ker so te besede življenje za nas! Ko potrebuješ spodbudno besedo ali si v negativnem okolju, je dobro vedeti, da lahko najdeš življenje (ozdravljenje in osvoboditev) v Božji besedi.

Kaj preučevati?

Ni napačnega kraja, kje naj začneš. Lahko preučuješ karkoli, kar bi ti lahko pomagalo. Če se soočaš z jezo ali strahom, uporabi konkordanco in poišči odlomke, kje se uporabljajo te besede.

Ko sem začela preučevati Božjo besedo, nisem bila v dobrih odnosih in nisem razumela, kaj je ljubezen. Ko sem tako začela preučevati ljubezen, sem ugotovila, da je ljubezen več kot topel, omotičen občutek; temveč vsakdanja odločitev, da z drugimi ljudmi ravnam, kakor bi z njimi ravnal Jezus.

S preučevanjem Biblije o ljubezni, sem ugotovila kako ljubiti. Takrat se je moje življenje res začelo spreminjati.

In tako izgleda preučevanje Biblije: Resnico, ki jo ugotovimo iz Biblije, prenesemo v naša življenja – kakor sem jaz naredila s preučevanjem ljubezni.

Praktični koraki preučevanja Biblije

Tukaj so 4 koraki, kako se takoj začeti »poglabljati« v Božjo besedo:

  1. Načrtno si rezerviraj čas. Jaz imam zjutraj rezerviran čas za Boga. Če ti jutro ne ustreza, si poišči svoj čas,… pa četudi ne gre vsak dan. Kar lahko storiš, to moraš narediti. Le poskrbi, da boš nekje začel, in videl boš sad, ki ga ta čas obrodi v tvojem življenju!
  2. Pripravi se. Za preučevanje Biblije je potrebna priprava. Najdi prostor, kjer uživaš – sobo v hiši, kjer si lahko sam, ali nekje, kjer ti bo udobno in si rad tam.
  3. Imej dostop do svojih gradiv. Seveda, zraven imej svojo Biblijo, toda priskrbi si tudi dober slovar, konkordanco, pisalo in papir. Tako ti ne bo potrebno se zaustavljati vsakih nekaj minut, da bi nekaj moral poiskati ali zapisati.
  4. Pripravi svoje srce. V molitvi se pogovori z Bogom o stvareh, ki jih morda moraš priznati, in začni mirno svoj čas preučevanja, brez nepotrebnih ovir, da ne bi mogel sprejeti nova spoznanja od Gospoda.

Preučevanje Božje besede naredi za najvišjo prioriteto svojega življenja, ker je v tem moč, da spremeni tvoje življenje in ti pomaga postati oseba, kakršno te želi Bog. In to življenje je najboljše, kar ga lahko imaš!

Vir: joycemeyer.org

Sorodni prispevki

Happy Halloween?

Bučne spake, duhovi in prikazni. Srhljivo vzdušje. Našemljeni odrasli in otroci, ki hodijo od hiše do hiše. Happy Halloween! Kaj stoji za temi duhovi in

Več »

Resnica o priznanju in kesanju

V trenutku osebnega odrešenja prejmemo odpuščanje od Jezusa, če priznamo, da smo grešniki in ga prosimo, naj nas spremeni. Ta proces, priznanje in kesanje, je

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X