Skip to content

Recept za vse čase

Današnji prispevek je izvleček sporočila iz zajtrka za moške, ki je bil v soboto, 26. januarja 2019.
Avtor besedila in govornik: Branko Drvarič

Vsebina mojega nagovora ob današnjem zajtrku sega daleč nazaj v mojo mladost. Pred seboj imate kartico z biblijskimi vrstami, na zadnji strani pa napis “Recept za vse čase, vse potrebe in vse probleme.”

Te vrste sem prebral neko jutro v Ljubljani, ko sem bil še študent. Zame je to bil čas, ko sem nosil kar nekaj bremen v mojem srcu, pred menoj so bile odločitve, kam in kako po končanem študiju, kako pustiti družbo, s katero sem živel pet let ipd. Biblijske vrste, ki jih lahko preberete v Jobovi knjigi, so bile zelo direktno in močno sporočilo za moje življenje. Nikoli jih nisem pozabil, saj so bile takrat in mnogokrat pozneje recept za mnoge trenutke mojega življenja in tudi pot do Božjih odgovorov v najtežjih trenutkih.

Poglejmo torej v Jobovo knjigo 11,13-19:

“Če boš pripravil svoje srce in povzdignil k njemu svoje roke, 14 če boš odstranil zlo s svojih rok in ne boš trpel krivice v svoji hiši, 15 boš povzdignil svoj obraz brez madeža, trden boš, ne boš se bal. 16 Tedaj boš pozabil na trpljenje, spominjal se ga boš kakor vode, ki je odtekla. 17 Življenje ti bo sijalo kakor poldan, tema ti bo kakor jutro. 18 Prepričal se boš, da je še upanje, vkopal se boš in varno spal. 19 Počival boš in nihče te ne bo motil.”

Rad bi, da danes postanemo pozorni na te vrste. Prepričan sem, da bodo tudi za vas pravi recept za trenutke, ki jih boste doživljali v svojem življenju.

ZAKAJ SO TE VRSTE RECEPT?

Mnogo stvari v življenju naredimo naključno, po naši intuiciji in trenutnemu navdihu. Velikokrat imajo naše odločitve, naj so takšne ali drugačne, zelo velik vpliv na naše nadaljnje življenje. Še več, napačne odločitve nas velikokrat zapečatijo za vso življenje; veliko jih pozneje težko popravimo sami. V življenju je polno lepih trenutkov in največkrat te doživljamo skupaj z našimi bližnjimi, mnogokrat pa ostajamo sami v trenutkih, ko se zavemo, da stojimo pred problemom, ki ga sami ne znamo in ne moremo rešiti. Takrat vedno stojimo pred odločitvijo, da se reševanja lotimo sami ali pa izberemo drugo možnost, ki jo ljudje danes uporabljajo vse bolj redko.

O tej drugi možnosti govorijo prebrane vrste v Jobovi knjigi. Pozivajo nas, da naše življenje živimo z Bogom in ga ne prepuščamo lastnim odločitvam ali nasvetom naših prijateljev.

Pripravi svoje srce in povzdigni svoje roke k njemu, ko si postavljen pred odločitve. (Job 11,13)

To je prvo navodilo iz našega starodavnega recepta. Odloči se, da boš hodil svoje življenje z Bogom in iskal rešitve pri njem. Tvoj “jaz” sicer vedno znova kaže drugo možnost tej odločitvi in pravi: “Saj se ti sam najbolje znaš odločiti in ne rabiš nikogar, ki bi ti pomagal.” Toda strinjali se boste z menoj, da smo včasih v življenju postavljeni pod tako težka vprašanja, ki jih sami ne znamo in ne moremo rešiti. In tu nam Božja beseda pravi: “Pridi k meni po rešitve in povzdigni svoje roke v molitvi, preizkusi me, poišči mene.”

Lahko bi poiskali primere v Bibliji, ko so različni ljudje bili postavljeni pred nerešljiva življenjska vprašanja, vendar bom raje dal nekaj primerov, ki so iz našega časa.

Pastor Jim Cymbala, v svoji knjigi “On sliši tvojo molitev,” govori o problemu, ki se je pojavil, ko je njegova hčerka odšla od doma in se pridružila hipijevski skupini, tako da dve leti niso vedeli, kje je. Pastor Weggert govori v eni od svojih knjig o trenutku, ko se je zavedel, da se je zainvestiral in naredil velik dolg pri gradnji nove cerkve, ki jo je gradil v povojnem času v Hamburgu, in ga ni bilo mogoče poplačati, tako da je izvajalec že grozil, da bo zgodbo objavil v časopisu. Pastor Yonggi Cho je govoril v eni od svojih pridig o članu njegove cerkve, ki je postal mogočen trgovec s soljo. Končno vam lahko tudi jaz povem o trenutku, ko sem se pred 2 letoma peljal z avtomobilom in nenadoma sem na cesti videl dve beli črti namesto ene. Mojega dvojnega vida mi niso znali pojasniti niti ozdraviti, zato so me poslali domov iz bolnišnice.

Vsi primeri, ki sem jih naštel, so bili človeško gledano brezupni. To lahko vsi potrdimo, ko tudi sami razmislimo in se postavimo v vlogo ljudi, ki so te situacije doživeli. Tudi vi se lahko že jutri znajdete pred problemom, ki ga sami ne boste niti znali niti mogli rešiti. Pa poglejmo, kako so jih v zgoraj omenjenih primerih posamezniki rešili z našim receptom.

1. Jim Cymbala in pogrešana hčerka

Ko ti otrok odide in veš, da je na slabih poteh, je to velik problem, s katerim se lahko sprijazniš ali pa iščeš pomoč pri Bogu. Zgodba pastorja Cymbale se je odvijala v New Yorku. Cela cerkev je pastorju stala ob strani z molitvijo za njegovo hčer. En torek je ena od oseb na molitvi pozvala vse prisotne, naj prenehajo z običajno molitvijo za pastorjevo hčer, temveč naj v globoki goreči molitvi molijo za to mlado dekle. Vsa cerkev je vstala po tem pozivu,  ljudje so si podali roke in dolgo v noč skupaj molili. In Bog je odgovoril na to gorečo molitev. Dva dni po tem molitvenem večeru, zgodaj zjutraj, ko je bil pastor še v kopalnici, je na domača vrata potrkala izgubljena hčerka. Vsa v joku je vprašala, kdo je v torek molil zanjo, kajti tisti večer jo je iznenada prešinilo spoznanje, da gre njeno življenje v prepad, če bo tako nadaljevala. Pojavil se je klic, da se vrne domov in temu klicu se ni mogla upreti. Vrnila se je k staršem in v normalno življenje.

2. Pastor Weggert in gradbeni dolg

Poglejmo pastorja Weggerta. Mladi pastor manjše cerkve v Hamburgu se je odločil, da bodo zgradili novo zgradbo. Slabo načrtovanje in nekontrolirani stroški gradnje so nenadoma obrodili slabo novico: plačati je potrebno 500.000 DM (nemške marke), kar je takrat bila nepredstavljivo velika vsota denarja. Nihče od njih ni imel tega denarja. Upnik je začel groziti, da bo v časopisih objavil, da se je mladi pastor binkoštne cerkve znašel na robu bankrota, ker je začel graditi nekaj, česar ne more plačati. In še več, vse to se je dogajalo med božičnimi prazniki. Bil je popolnoma obupan. Na samo praznično bogoslužje je spoznal, da sam ne more rešiti svojega problema. Ko sta se z ženo vrnila domov, sta pokleknila in dolgo v noč prosila za Božjo pomoč. Proti jutru je njegovo srce nenadoma izpolnil mir, strahu ni bilo več. Rekel je svoji ženi: “Žena, pridi, vstani, greva spat. Bog je odgovoril na najino molitev.” Odgovor je prišel šele sredi januarskih molitvenih večerov.

Takrat še majhni skupini vernih v povojni Nemčiji, ko so bili več ali manj vsi revni, sta se pridružili dve ostareli sestri. Sprejeli sta Jezusa in se pridružili cerkvi. Tistega dne sta prišli k pastorju z nenavadno ponudbo. Rekli sta, da imata v lasti, tu v Hamburgu, parcelo, ki jo sicer lahko prodata, ker imata kupca, ampak sta se odločili, da jo bosta raje podarili cerkvi, če jo cerkev hoče prevzeti. Pastor Weggert ju je strahoma vprašal, koliko je parcela vredna. Starki sta na hitro odgovorile, da jima ponujajo 500.000 DM. Bog je dal odgovor na povsem nepredstavljiv način.

Tretja vrstica našega recepta pravi:

Tedaj boš pozabil na trpljenje, spominjal se ga boš kakor vode, ki je odtekla.” (Job 11,16)

V našem receptu piše v 18. vrsti še naslednje:

Prepričal se boš, da je še upanje, vkopal se boš in varno spal. (Job 11,18)

3. Yonggi Cho in trgovec s soljo

Poglejmo še k pastorju Yonggiju Choju. Danes že ostareli gospod je s svojim življenjem spisal eno od najmogočnejših zgodb o tem, kako hoditi z Gospodom in doživeti odgovore na molitve. V eni od svojih knjig govori o zgodbi velikega trgovca s soljo. Ta človek je prišel k njemu, naj pastor Cho moli zanj, ker je imel resne psihične težave. Pastor Cho je molil, človek je ozdravel in postal del njegove cerkve.

Enega dne je prišel k njemu in mu rekel: “Gospod mi je pokazal, da naj se lotim trgovanja s soljo.” “Naredi tako, če trdno veš, da ti je to Gospod povedal,” mu je odgovoril pastor Cho. In res, ta človek je postal eden od najmogočnejših trgovcev s soljo v takratni Južni Koreji. Postavil je velika skladišča spodaj v pristanišču in vsa so bila polna soli. Potem pa je nekega dne prišlo do velikih poplav, voda je zalila mnoga področja. Ko je pastor Cho slišal o tem, mu je takoj padlo v misli: “Kako pa je s soljo našega brata?” Sol so hranili v razsutem stanju v velikih halah in ta skladišča so sedaj poplavljena; in sol in voda ne gresta skupaj. Tako je odhitel v pristanišče in poiskal hale svojega brata. “Ojoj, kaj je z njim, spet bo zapadel v psihične težave, če se je kaj hudega zgodilo.” In res se je. Voda je odnesla vso sol in sredi velike prazne hale je sedel na tleh ta možakar.

Toda tokrat povsem drugačen človek. Zaradi izgube se mu ni zmešalo. Ko je zagledal pastorja, je rekel samo: “Gospod je dal in on bo znova dal, to kar je odnesla voda.” Tako se je tudi zgodilo. Kar je izgubil, je pozneje dobil nazaj. Gospod naša gledanja na življenje spremeni in nas naredi močne, da tudi v najtežjih trenutkih ne izgubimo volje za naprej.

4. Moja osebna težava z dvojnim vidom

In še moja zgodba čisto na kratko. Ko vidiš vse dvojno, je to zelo naporno in težko je živeti s tem. Ko ti zdravniki rečejo, da ne poznajo rešitve, ti ostane samo, da se s tem sprijazniš in navadiš na takšno stanje, ali pa iščeš rešitev  po drugačnem receptu.

Naš recept nam pravi, da lahko:

“… naše življenje spet zasije jasneje kot poldnevna svetloba in naša tema postane jutro.” (Job 11,17)

Kakšne tri tedne po teh dogodkih je našo cerkev obiskal pastor Mike Bettaney iz Anglije. V svoji pridigi je govoril o tem, da Gospod odgovori na naše molitve včasih takoj, včasih pa tudi nekoliko odloži svoj odgovor. Tudi Rdeče morje ni razdelil v trenutku, ampak je za to porabil celo noč. Ko je pastor Mike na koncu povabil k molitvi, sem tudi jaz vstal. Rekel sem si: “Da, Gospod, ti imaš rešitev tudi za moj problem.” In res. V naslednjem tednu sem se zbudil nekega jutra in nisem mogel verjeti: Mojega dvojnega pogleda ni bilo več!

Cenjeni poslušalci in bralci! Kot lahko vidimo recept iz Božje besede deluje in je res uporaben za vse dni in za vse situacije v naših življenjih. Danes pa ne zamudi tudi tega sporočila: Recept lahko deluje tudi v tvojem življenju! 

Pred koncem ne preskočimo še enega dela, ki ga lahko hitro preskočimo:

Če je krivica na tvoji roki, jo odpravi in nepravičnosti ne daj prebivati v tvoji hiši. (Job 11,14)

Ko iščemo Božje odgovore, ne pozabimo, da je on sveti Bog in pričakuje od nas, da tudi mi tesno hodimo po poti Njegove besede. In kar je po Božji besedi greh, mi ne zamenjujmo za pravičnost. Ne dovolimo, da se v našem življenju naberejo krivice, ki smo jih storili drugim. Kajti to bi znalo naš recept narediti neuporaben. Zato pazimo na naše življenje in ga živimo brez greha v naših srcih in brez NEPRAVIČNOSTI v naših domovih.

Ta recept je pravzaprav uporaben in deluje, če je izpolnjen pogoj iz 14. vrste. Bog velikokrat molči ravno zato, ker pozabljamo na to vrsto. Tudi če pogledamo v knjigo Jozueta v prvo poglavje, lahko tam najdemo, kaj pravi Bog Jozuetu: “Pošiljam te, da boš zavzel obljubljeno deželo. Ne boj se. Bodi močan in hraber, toda ne odstopaj od Postave, ki ti jo je dal Mojzes, ne odstopaj od nje ne na levo ne na desno, da boš uspeval v vsem, česar se boš lotil.” Postava pomeni ravno to, kar opisuje naša 14. vrsta. Opredeljuje, kaj je dobro v Božjih očeh in kaj je greh. 

Tudi mi se bomo lotili še veliko stvari v naših življenjih. Bodimo pogumni in močni v hoji z našim Bogom, predvsem pa se držimo Njegove Besede, in Bog nam bo dajal uspeh na naših poteh. Nad nami bo Njegov blagoslov!

Zadnja vrsta obljublja:

“Počival boš in nihče te ne bo motil” (Job 11,19).

Je v današnjem svetu to sploh mogoče?
Da, Božja beseda nam to obljublja!

Sorodni prispevki

Happy Halloween?

Bučne spake, duhovi in prikazni. Srhljivo vzdušje. Našemljeni odrasli in otroci, ki hodijo od hiše do hiše. Happy Halloween! Kaj stoji za temi duhovi in

Več »

Resnica o priznanju in kesanju

V trenutku osebnega odrešenja prejmemo odpuščanje od Jezusa, če priznamo, da smo grešniki in ga prosimo, naj nas spremeni. Ta proces, priznanje in kesanje, je

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X