Skip to content

Kaj je post in zakaj se kristjani postijo?

Mogoče si kdaj preskočil obroke, da bi izgubil kakšen kilogram, ali pa nisi jedel, ker si bil prezaposlen ali preveč utrujen. To ni post. Post je nekaj drugega!

Post ni magičen ritual, s katerim poskušaš doseči, da Bog odgovori na tvojo molitev. Post tudi ni poskus škodovati našemu telesu ali ga za nekaj prikrajšati. Bistvo posta je v koristi, ki jo imamo iz procesa: osredotočenost na Boga. Post je disciplina, s katero se odpoveš nečemu dobremu, kot npr. hrani, da se lahko osredotočiš na svoje duhovno življenje in najdeš zadovoljstvo v Bogu.

Pri postu gre za hrepenenje po Bogu. Odločitve za post ne sme sprožiti naša aroganca ali legalizem. Ko je Jezus poučeval o tej temi, je rekel: »Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.« (Matej 6,17-18).

Zakaj bi se naj postil?

Ko Jezus govori o postu, začne tako: »Kadar pa se ti postiš,…« Opazite, da ne reče: »Če se ti postiš,…« (Matej 6,16). Post v Svetem pismu ni zapovedan, toda Jezus predvideva, da se bodo postili tisti, ki njemu sledijo.

V Svetem pismu najdemo mnoge ljudi, ki so se postili: Mojzes (5. Mojzesova 9,9-18), Daniel (Daniel 9,3-5), David (2 Samuel 12,16 in Psalm 35,13), Jezus (Matej 4,2), Pavel (Apostolska dela 9,9) in mnogi drugi. Ljudje so se tudi postili iz različnih razlogov: nekateri so žalovali, drugi so ponižali sebe pred Bogom in spet drugi so se osredotočili na molitev k Bogu za vodstvo ali pripravo na nekaj, kar je sledilo.

Med svojim postom, je Jezus citiral iz 5. Mojzesova knjige in rekel: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.« (Matej 4,4). Post nam lahko pomaga razumeti to resnico v povsem novi luči. Lahko bolje razumemo, da je Jezus kruh življenja, ki nas ohranja pri življenju in oskrbuje naše največje potrebe (Janez 6,26-35).

Če se odločiš za post, boš telesno opomnjen na tvojo duhovno potrebo. In ko se to zgodi, ti bo Bog pokazal, da je On tisto, po čemer pravzaprav hrepenimo.

Kako se naj postim?

Ne samo prenehati jesti. Poišči poseben čas in ga nameni zato, da se osredotočiš na Boga. V času, ki ga ponavadi porabiš za pripravo hrane ali za obrok, beri Sveto pismo in moli. Na naslednjih mestih najdeš nekaj pomembnih stvari, ki jih Božja beseda pravi o postu:

Nekateri ljudje imajo zdravstvene zadržke, ki jim onemogočajo se postiti in odreči hrani. Če je pri tebi tako, prosi Gospoda, ali obstaja drugi način, kako se lahko postiš. Mogoče je zate pomembnejši post od družbenih omrežij ali televizije. Čas, ki ga porabiš za te stvari, nameni molitvi in branju Svetega pisma.

Praktični nasveti za post

  1. Začni počasi. Če se še nikoli nisi postil, začni z enim obrokom.
  2. Pij veliko vode, da ne boš dehidriral. Nekatere osebe v Svetem pismu so se postile od hrane in vode, toda takšna izbira je lahko nevarna, če s postom nimaš izkušenj in se nisi posvetoval z zdravnikom.
  3. Če si navajen na pitje kofeina, ne prenehaj takoj. Preden se boš postil, svoj dnevni odmerek kave zmanjšuj nekaj dni po vrsti, saj boš drugače imel hude glavobole.
  4. Ne jej preveč pred postom ali po njem. Pred postom in po njem jej manjše, bolj zdrave obroke, še posebej pa surovo zelenjavo.
  5. O svojem postu povej samo ljudem, katerim moraš, toda bodi obziren do drugih ljudi, s katerimi si neločljivo povezan.
  6. Preden začneš s postom, v molitvi naredi odločitev predanosti, na katero se boš lahko spomnil, ko se boš postil. Tvoja predanost postu je med teboj in Bogom, zato bodi prepričan, da je tvoja odločitev iskrena in prihaja iz srca.
  7. Med postom premišljuj o Božji besedi in tvoji izkušnji. Tvoj telesni odziv bo pogosto razkrival duhovne resnice.

Vir: New Spring Church

Sorodni prispevki

Happy Halloween?

Bučne spake, duhovi in prikazni. Srhljivo vzdušje. Našemljeni odrasli in otroci, ki hodijo od hiše do hiše. Happy Halloween! Kaj stoji za temi duhovi in

Več »

Resnica o priznanju in kesanju

V trenutku osebnega odrešenja prejmemo odpuščanje od Jezusa, če priznamo, da smo grešniki in ga prosimo, naj nas spremeni. Ta proces, priznanje in kesanje, je

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X