Skip to content

Ko te Bog sliši

Članek v nadaljevanju je iz knjige “Dobro življenje z Bogom,” avtorja T. L. Osborna.

Vsak dan se pogovarjaj z Bogom

To je pravzaprav molitev. Ko sprejmeš Kristusa, postaneš član Božje družine – eden od Njegovih. Zdaj lahko Boga imenuješ “oče” in On te imenuje za svojega otroka. »…vam bom Oče in vi boste moji sinovi in hčere, govori Gospod, vladar vsega.« (2 Korinčanom 6,18)

On želi preživeti čas s tabo, kot vsak dober oče to z veseljem dela s svojimi otroci. »Zvest je Bog, ki vas je poklical v občestvo s svojim Sinom Jezusom Kristusom, našim Gospodom.« (1 Korinčanom 1,9)

Molitev je tisti zaupni čas, ki ga preživiš s tvojim Očetom, ki vedno čaka na take dragocene trenutke skupnosti s teboj (1 Peter 3,12).

»Ljubim Gospoda, ker je slišal glas moje prošnje, ker je nagnil k meni svoje uho, kadarkoli sem ga klical.« (Psalm 116,1-2) »Vse svoje skrbi preložite nanj, zakaj on skrbi za vas.« (1 Peter 5,7)

To ni nekaj mističnega ali težkega. Bog je tvoj oče. Ti si njegov otrok. On te kliče k molitvi in ti obljublja, da bo odgovoril. Vsakokrat torej, ko moliš, sprejemaš njegovo ljubeče povabilo, naj prideš k njemu in se z njim pogovarjaš o stvareh. On je tvoj najboljši prijatelj. »Kliči me in ti odgovorim, pokažem ti velike in nedoumljive reči, ki jih nisi poznal.« (Jeremija 33,3) »Prosite in se vam bo dalo, zakaj kdor prosi prejme…« (Luka 11,9-10) »V vsem razodevajte svoje želje Bogu v molitvi in prošnji z zahvalo…« (Filipljanom 4,6)

Torej vsak dan govori s svojim Očetom. Najdi primeren čas in tiho mesto, kjer te nihče ne bo oviral. Jezus je vstal vsako jutro zgodaj, da je molil (Marko 1,35). Tudi, ko gremo spat, je zelo dober čas za molitev (Psalm 55,17).

Kot mlad fant sem živel na farmi in sem molil na raznih mestih doma, v gozdu ali na polju, in iskal Gospoda. Vse od najine poroke sva z ženo vsako jutro vstajala ob šesti uri, da bi prvi dve uri preživela v molitvi, branju Biblije in vajah telovadbe. Lahko ti rečem, splačalo se je moliti.

Pravijo, da družina, ki skupaj moli, ostane skupaj. Če se boš naučil o stvareh življenja pogovarjati se z Bogom, njemu povedati svoje probleme, potrebe in želje, potem boš videl njegove odgovore, rešitve in ozdravljenja. Prepoln boš doživetij sreče in uspeha, če boš vsak dan molil. Nobenega nadomestila ni za ta vsakodnevni čas skupnosti s tvojim nebeškim Očetom. »Ko me bo klical, ga uslišim; z njim bom v stiski, rešim ga in počastim.« (Psalm 91,15)

Mogoče misliš, da ne znaš moliti, ali te je strah, ker ne veš, kaj mu naj poveš in kako naj z njim govoriš. Naj te spodbudim, da za to ne rabiš nobenih tradicionalnih form ali posebnih besed.

Začni tako, da ga pozdraviš

Povej mu, zakaj ga ljubiš. Naštej, kaj vse je zate storil na križu. Zahvali se mu za vse, kar je storil in da je še danes tvoj zastopnik. Povej mu, kaj ti pomeni to njegovo delo na križu, ko je umrl za tebe in bil kaznovan namesto tebe ter umrl za tvoje grehe. Pogovarjaj se z njim o njegovem trpljenju, njegovi smrti, grobu in vstajenju. Poistoveti se z vsem tem in mu povej, kaj to njegovo delo pomeni zate. Potem se mu za vse vedno znova zahvali.

Posebno se mu zahvali za prelito kri na križu; za kri, ki je oprala vse tvoje grehe in te opravičila. Njegovo vstajenje je bila zmaga za tebe. Preprosto se pogovarjaj z njim o vseh teh rečeh. Slávi njegovo ime in ga poveličuj v molitvi in s tvojimi prošnjami.

Potem beri Sveto pismo in ob tem izražaj svojo zahvalo. Zahvali se mu za vse, kar je on storil zate, kar ravnokar dela zate in končno tudi za to, kar bo še storil za tebe v prihodnosti.

Priznaj svoje prestopke, ki si jih storil, skušnjave, ki si jim podlegel, morda nekaj kar si napačnega storil tvojim bližnjim, tvoje napačne besede in napačna razmišljanja, vse kar veš, da Gospodu ni po volji in mu ne ugaja. »Kdor prikriva svoje pregrehe, nima sreče, kdor pa se jih obtoži in jih opusti, doseže usmiljenje.« (Pregovori 28,13) »Če rečemo, da smo brez greha, sami sebe varamo in resnice ni v nas. Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen.« (1 Janez 1,8-9)

Povej mu torej o vsem. Ničesar ne pozabi in ne zamolči. Potem se znova zahvali za prelito kri, ki te očiščuje, in ga prosi za moč Svetega Duha v tvojem življenju, ki ti pomaga, da si zmagovalec. Govori z njim tako kot govori otrok s svojimi starši. In veruj, da te On ljubi.

Govori z njim o svoji družini in potrebah vsakega posameznika. Smeš moliti za druge, za svoje prijatelje in sosede, za vse tiste, ki imajo posebne duhovne, telesne in materialne potrebe. »Da ne boste gledali le vsak na svoje, ampak tudi vsak na to, kar je drugih.« (Filipljanom 2,4)

In posebno govori z Bogom o svojih prijateljih, ki ga še ne poznajo in morajo biti odrešeni. Moli za njih. Če vse to delaš vsak dan, ne bo dolgo trajalo, da boš vsakokrat, ko se bodo v tvojem življenju ali v življenju tvojih bližnjih pojavile ovire, prosil za njegovo pomoč in si vzel čas za svoj pogovor z njim; kmalu boš lahko ugotovil, da On sliši tvojo molitev, rešuje tvoje probleme, izpolnjuje tvoje potrebe, zdraví tvoje bolezni, premaguje tvoje sovražnike in te vsak dan bolj in bolj blagoslavlja.

Nauči se z njim govoriti kot s svojim najboljšim osebnim prijateljem

Zato ni potrebno, da bi bil na nekem čisto posebnem mestu, ali da v času molitve zavzemaš neko posebno držo. In če ne najdeš kakšnega posebnega mesta, kjer bi lahko bil sam v molitvi, potem moli potiho. Lahko moliš, ko si na avtobusu, v avtu, v službi ali pri delu. Najvažnejše je, da moliš. Ne uči se nobene posebne molitvene forme ali napisanih molitev. Mnogo bolje je, da moliš iz srca. Matej nam nekaj zelo pomembnega pravi glede molitve in vključuje tudi molitev »Oče naš« (Matej 6,5-15).

Tudi ne opusti molitve z drugimi kristjani. Pojdi tja, kjer molijo iz srca in ne neke napisane molitve. Prvi kristjani so se zbirali vsak dan na skupni molitvi (Matej 18,19-20; Apostolska dela 1,14).

Navadi se vsak dan moliti, ne glede na to kako, kdaj ali kje. In ne govori nikoli praznih besed v molitvi. Dobro je ne moliti za nekaj, za kar nisi prepričan, da boš dobil izpolnitev od Njega. Bog namreč želi tvoje molitve slišati in odgovoriti. »In to je zaupanje, ki ga imamo vanj, da nas usliši, če kaj po njegovi volji prosimo. In če vemo, da nas usliši, kar koli ga prosimo, vemo, da imamo, kar smo ga prosili.« (1 Janez 5,14-15)

Vedi pa, da hudič prezira tvojo molitev in tvojo vero. Pri molitvi boš naletel na ovire. Tako ljudje, kot tudi hudič, bodo poskušali ovirati tvojo molitev. »Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo.« (Marko 11,24)

Prosi tako dolgo, da prejmeš odgovor, in bojuj dober boj vere. Trdno veruj, da boš dobil odgovor, ker izza tega stoji avtoriteta Božjih obljub, oblast v imenu Jezusa in moč Svetega Duha. Ti in tvoj Bog lahko skupaj delujeta nadnaravno. Ti in tvoj Bog skupaj tvorita močno oblast proti satanu. Kajti »vse je mogoče tistemu, ki veruje.« (Marko 9,23)

Odkrij čudovit občutek preizkušanja Božje besede in doživetje izpolnitve Božjih obljub. Nauči se vsak dan govoriti z Bogom.

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »

Dragocena kri

Vse, kar ima Bog, je lahko vaše! (Rimljanom 8,31) Odpuščanje vaših grehov, ozdravljenje vaših bolezni, osvoboditev iz vsakega sovražnikovega zatiranja – vse to lahko dobite

Več »

Dokončano je!

Nismo rešeni naših grehov, ker so Jezusu po krivem sodili judovski in rimski uradniki in ga je Pilat obsodil na smrt. Tudi nismo odrešeni zato,

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X