Skip to content

Negotova prihodnost? Počivaj na Božji nespremenljivosti

Božja nespremenljivost je čudovita lastnost. Kaj je nespremenljivost? Geoff Thomas pojasnjuje:

“Bog je neprestano isti. Nikoli se ne spremeni. Njegovo bistvo, njegova narava in popolnost ne morejo biti spremenjeni. Nič ne more biti dodano večnemu Bogu in nič mu ne more biti odvzeto. Tak kot je danes je bil od nekdaj in ostaja za vedno.”

Če povzamemo, Bog je vedno Bog. In on je edino bitje s to lastnostjo. Ti in jaz se neprestano spreminjava, rasteva, se razvijava, ampak Bog je tak, kot je. Herman Bavinch je modro zapisal, “Bog sam je absolutno bitje, “jaz sem, ki sem”, vsa ostala bitja pa so podvržena zakonu spreminjanja.”

Ta “zakon spreminjanja” v sebi nosi negotovost in nekaj neznanega. Kako bodo izgledala naša življenja?

V trenutnih časih se s tem vprašanjem soočamo zelo neposredno. Če je tudi zate to vprašanje tako zastrašujoče kot zame, potem se mi pridruži v premišljevanju o treh biblijskih vrsticah, ki govorijo o Božji nespremenljivosti.

1. Psalm 102,25–27

“Nekdaj si utemeljil zemljo in nebo je delo tvojih rok. Ona dva bosta prešla, ti pa ostaneš. Vsa se bosta postarala kakor obleka, zamenjal ju boš kakor oblačilo, in zamenjala se bosta. Ti pa si isti in tvoja leta ne bodo minila.”

V tej vrstici najdem veliko tolažbe, saj me opomni na to, da ni nič tako trajno kot Bog. Čeprav je morda svet, v katerem živim, nagel, boleč in zmeden, bo vseeno minil. Bog sam pa ostaja.

Ni pa dovolj le vedeti, da bo zemlja minila, ker če vse obstaja, da bi se samo enkrat končalo, potem je življenje brez smisla. Ves napor bi bil zaman. Ampak Bog bo isti na koncu, kot je bil v začetku.

Kar se lahko tukaj naučimo je to, da lahko po veri v Jezusu in skozi slavljenje njega v svojem življenju dobimo stabilnost. On je edini, ki se ne bo nikoli spremenil. Če torej v tem obdobju iščeš stabilnost, poglej na Jezusa.

2. Izaija 46,9–10

“Kajti jaz sem Bog in drugega ni, Bog, in ni ga kakor jaz. Od začetka oznanjam konec, od davnine to, kar se še ni zgodilo. Pravim: Moj sklep obvelja in vsako svojo željo izpolnim.”

To je ena izmed mojih najljubših vrstic iz več razlogov. Prvi je ta, da Bog obljublja, da njegov sklep obvelja in da bo zagotovo izpolnil svoj namen (željo). Bog je dober, ne le ker se nikoli ne spreminja, ampak ker mu nikoli ne spodleti. To je del Božje nespremenljivosti. On vedno izpolni svoj namen.

Drug razlog je v tem, da Bog poudari nekaj, kar lahko stori samo on in ne more nihče drug: on je od začetka časa oznanjal njegov konec.

Ko se soočimo s porazi in nesigurnostmi v naših življenjih, lahko najdemo zatočišče v Kristusu, ker ostajamo v Kristusu in on nikoli ne razočara in je vedno trden in gotov.

Sam sem velik športni navdušenec in zelo rad ugibam, kdo bo zmagal na tekmah. Rad predvidim zmagovalce že v začetnih delih tekmovanj, še posebej pa v polfinalu in finalu. Svoje napovedi sem pred začetkom tekem delil tudi s svojo ženo in lahko uganete, kako mi je šlo? Zelo slabo! Predvideval sem, da bo v finalu zmagala moja ekipa, ki pa na koncu ni prišla niti do polfinala.

Če bi imel prav, bi lahko rekel, “Od začetka sem napovedal konec.” To bi seveda bila zelo dobra napoved, ki bi zagotovo povečala mojo kredibilnost športnega navdušenca.

Bog po drugi strani ne napoveduje stvari samo nekaj mesecev v naprej, ampak je on od začetka oznanil konec za vse stvari. Moje športne napovedi so bile le ugibanje – niso temeljile na resničnosti. Kar pa dela Bog ni le ugibanje, ampak je oznanjanje. Kar on pravi ni, “Glejte, kako mi uspeva predvideti delovanje sveta.” On pravi, “To bom zagotovo naredil.”

Bog ne ugiba začetka in konca. Bog je “začetek in konec” (Razodetje 21,6; 22,13).

3. Jakob 1,17

Vsak dober dar in vsako popolno darilo prihaja od zgoraj, od Očeta luči, pri katerem ni spremembe ne sence menjave.

Dobro se je spomniti, da vse dobro prihaja od Boga. Vir dobrih daril se nikoli ne spremeni. Ko si torej obtičal v obdobju negotovosti in neznanega in dobiš dobro darilo – novega prijatelja ali spodbudo – vedi, da je to od Boga in da je on s teboj.

Druga stvar, ki je vredna omembe je to, da je dajanje dobrih daril del Božje narave in torej del njegove nespremenljivosti. On se ne spreminja v svojem bistvu in njegova narava je “Oče”, ki bo “dajal dobro tem, ki ga prosijo” (Matej 7,11).

Ko se soočaš z negotovo prihodnostjo, prosi Gospoda za njegovo pomoč! Njegova obljuba njegovim otrokom je, da bo dajal dobra darila. Lahko imaš mir in veš, da bo Bog to storil in da kar koli pride od njega, bo dobra stvar.

Ta članek omenja le tri vrstice iz Svetega pisma o Božji nespremenljivi naravi. Ampak najdemo jih lahko še veliko več! Katere vrstici o nespremenljivosti Boga pa so tebi v spodbudo in se jih moraš danes spomniti? V tem obdobju si vzemi čas za premišljevanje o tem, kdo Bog je in kaj je storil zate.

Vir: unlockingthebible.org

Sorodni prispevki

MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X