Skip to content

Komu ali čemu si zvest?

Dalj časa sem mislil, da je zvestoba umrla v naši kulturi. Motil sem se. Zvestoba ni umrla; zgrešena je. Vsaka oseba na tem svetu je zvesta nečemu. Problem naše zvestobe je le v objektu, kateremu smo zvesti.

Nerešena oseba v tem svetu nima problema biti zvesta svoji najljubši nogometni ekipi v nedeljo. Nerešena oseba v tem svetu nima težav biti zvesta svojim pivskim kolegom ali grešnim odvisnostim. Glede zgrešene zvestobe niso problem nerešeni ljudi; kristjani imamo problem.

Popolnoma pričakujem, da nevernik ne pride na nedeljsko bogoslužje, ker ga čaka nogometna tekma. Toda tega ne pričakujem od nekoga, ki je bil odkupljen z Jezusovo krvjo.
Popolnoma razumem, da je nerešena oseba zasvojena z drogo ali s poželjivimi mislimi. Toda ne pričakujem, da bo kristjan podlegel tem skušnjavam, saj v njem živi Sveti Duh, ki mu daje zmago nad hudičem.

Vem, kaj si sedaj mislite: “Mar se borijo tudi kristjani s takšnimi grehi?”

Časopis USA Today je predstavil statistiko, ki pravi, da 72% vseh, ki trdijo, da obstaja Bog ali neko višje bitje, ne obiskujejo cerkve, tudi za praznike ne. Ostane šibkih 28% ljudi, ki se sklicujejo na Boga in obiskujejo nedeljska bogoslužja. Kaj se je zgodilo z našo zvestobo? Kako lahko pričakujemo, da se bodo pridružili neverni ljudje, če pa kristjani ne hodijo v cerkev?

Si bolj zvest svojemu športnemu moštvu kot Božji hiši? Si bolj zvest svojemu mobilnemu telefonu kot Božji besedi? Čemu si zvest?

Bog nas kliče, naj smo zvesti na štirih glavnih področjih:

1. Bog nas kliče, naj smo zvesti Njegovi besedi

Organizacija LifeWay Research je objavila statistiko, v kateri trdijo, da le 19% vseh ljudi, ki hodijo v cerkev, vsak dan bere Sveto pismo. Samo eden na pet kristjanov bere svojo Biblijo. Drznem si reči, da če isto vprašanje postavimo ljudem v naši cerkvi, bomo presenečeni. Včasih se sprašujem, kolikim problemom in pastem bi kristjani ušli, če bi le brali Sveto pismo. To je najbolj osnoven od vseh krščanskih principov, toda kristjani so svojo zvestobo prodali nečemu drugemu – materialni in posvetnim stvarem.

Branje Svetega pisma je del našega odnosa s Kristusom. Moji ženi nikoli ni bilo potrebno, da bi mi zapovedovala, naj berem ljubezenska pisma od nje. Nikoli mi ni bilo potrebno zapovedati, naj preberem sms sporočilo od nekoga iz moje družine. Z vsem srcem verujem, da Jezus želi, da doživimo Njegovo pismo ljubezni do nas. Če odpremo Božjo besedo in se vanjo poglobimo, nas bo prevzela. Ko Božja beseda resnično postane “svetilka mojim nogam, luč na moji stezi,” ji bomo zvesti. Bog vé, da nam bo njegova beseda pomagala, vendar samo, če ji bomo zvesti.

2. Bog nas kliče, naj smo zvesti svoji cerkvi

Hebrejcem 10,25 pravi: “Ne zapuščajmo svojega zbora, kakor imajo nekateri navado, marveč drug drugega spodbujajmo, in to tem bolj, čim bolj vidite, da se bliža dan.”

Nov trend v svetu je to, da lahko častimo Boga kjer koli. To je res, toda ne smemo zgrešiti vloge cerkve. Jezus Kristus je umrl za cerkev. Jezus je vzpostavil cerkev, ko je poklical dvanajst učencev. Lokalna cerkev je srce Jezusa Kristusa.

Hebrejcem 10,25 govori o udeležbi na bogoslužjih cerkve, ampak govori še veliko več – o zvestobi. Brez omembe besede ‘zvestoba’ ta vrsta izraža pomembno resnico. Pisec pravi, da bi se morali zbirati tem bolj, čim bolj vidimo, da se bliža konec.

Ni dvoma, da se lahko Jezus vrne kadar koli. Če se on vrne takoj zdaj, te bo našel zvestega Božji hiši? Včasih se sprašujem, kaj bi se zgodilo, če bi se Jezus vrnil v nedeljo. Koliko ljudi bi bilo v zadregi, če bi se pred nebeškemi vrati znašlo v pižami ali nogometni majici? To ni ravno biblijsko, ampak izziva pomisleke.

3. Bog nas kliče, naj smo zvesti v našem vsakdanjem življenju

Sveto pismo opisuje naš način življenja z besedo “pogovor“. Kaj ljudje slišijo, ko pogledajo v naša življenja? Lahko smo zvesti branju Božje besede in obiskovanju bogoslužij, toda naše vsakdanje življenje je lahko daleč od tega. Mnogi kristjani berejo svoje Biblije, molijo in obiskujejo bogoslužja, toda svet jih vidi kot sleparje, ker vidijo njihovo življenje izven cerkve. Mnogi možje, ki se lepo oblečejo za nedeljsko bogoslužje, izgubijo svoje družine, ker njihova obleka ne odraža njihovih src.

Pavel je zapisal cerkvi v Efezu: “Zato vas jaz, jetnik v Gospodu, opominjam, da živite vredno klica, s katerim ste bili poklicani” (Efežanom 4,1; SSP). Vsak od nas ima nalogo biti boljši kristjan. Nekateri imajo nalogo biti boljši možje ali očetje. Drugi mogoče boljši sodelavci. Vsak osebno se mora odločiti, toda zagotavljam vam, da vsak lahko naredi spremembe. Če smo bolj zvesti skupini lovskih kolegov, toda zaradi tega izgubimo ženo ali otroke, smo izbrali napačno zvestobo.

4. Bog nas kliče, naj smo zvesti v pričevanju o Jezusu

V knjigi “The Unchurched Next Door” je dr. Thom Rainer podal statistiko, ki me je prestrašila. Rekel je, da 98% obiskovalcev bogoslužij nikoli ne povabi prijatelja ali člana družine v cerkev. Pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi Jezusovi učenci ravnali tako? Verjetno nikoli ne bi slišali sporočila evangelija. Drugim povedati o Kristusu je bilo življenje in fokus Jezusovih učencev.

Želim te izzvati, da se poglobiš v Božjo besedo, ne zamudiš nobenega bogoslužja v tvoji cerkvi, razviješ biblične odnose s prijatelji in družino in drugim govoriš o Kristusu. Te bo Bog našel zvestega v stvareh, ki so pomembne njemu, ali pa v stvareh, ki so pomembne v svetu?

Vir: ministry127.com

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X