Skip to content

Neodpornost kristjanov na teorije zarote

Avtor: Joe Carter
(pastor ‘McLean Bible Church’ v Arlingtonu v Vrginiji, ZDA)

V začetku je Bog ustvaril Edenski vrt in tja postavil Adama ter Evo. Kmalu zatem je v Eden vstopil satan in začel širiti prvo teorijo zarote.

Teorija zarote razlaga določene dogodke ali okoliščine kot rezultat skrivnega načrta, ki so ga zasnovali vplivni zarotniki. Satan je prepričal Evo, da so najmogočnejši »zarotniki« – Oče, Sin in Sveti Duh – skovali skrivni načrt kako preprečiti prvima človekoma, da bi »postala kakor Bog in poznala dobro ter slabo«. Eva je postala prva v dolgi vrsti tistih, od gnostikov do zagovornikov ravne zemlje, ki verujejo, da vplivne in močne skrivne sile prikrivajo določene informacije.

Vse od takrat je satan našel nešteto načinov kako doseči Božje otroke. Toda predvsem sodobna tehnološka doba pa je omogočila, da se teorije zarote širijo še hitreje kot pa novi koronavirus. Svetovni splet, ki pospešeno propagira anti-intelektualizem in radikalni individualizem, je postal plodna tla za mnoge bizarne teorije.

Najlepši trenutni primer tega je ideja, ki jo je začela širiti neka francoska spletna stran, in sicer, da covid- 19 povzročajo t.i. milimetrski frekvenčni valovi uporabljeni pri tehnologiji 5G. Mogoče se zdi, da je vera v kaj takega banalna, vendar vseeno neškodljiva. Toda niso vsi takega mišljenja: po vsej Evropi zagovorniki teorije o 5G sežigajo bazne postaje in napadajo telekomunikacijske delavce.

In to je samo ena izmed mnogih novih teorij zarote, ki so povezane s koronavirusom. Druge so še bolj čudaške, kot tista, ki nas prepričuje, da je virus biološko orožje, ki ga je naredil Bill Gates.

Mnoge zmotne trditve se pojavljajo o Anthonyju Fauciju, direktorju ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in infekcijske bolezni, ki je tudi član skupine Bele hiše za boj proti koronavirusu. Krščanska para-cerkvena organizacija Ameriško družinsko združenje, širi idejo, da je Fauci »že leta 2005 vedel, da je klorokin učinkovit zaviralec koronavirusov«. Druga krščanska skupina trdi, da je Fauci del »globoke države, ki poskuša uničiti ameriško gospodarstvo in spremeniti volilna pravila v ZDA«. Robert Anton Wilson, soavtor trilogije Illuminatus! je rekel, »da je preprosto nemogoče iznajti teorijo zarote, ki bi bila dovolj neumna in dovolj očitno satirična, da ji nekateri ljudje nekje ne bi verjeli«.

Greh obrekovanja

To, da določeni ljudje verujejo v nekaj zelo neumnega ni presenetljivo. Toda šokantno pa je, da tudi veliko kristjanov veruje v take ali drugačne teorije zarot in jih tudi javno promovira. Težko je v teh dneh odpreti Facebook in ne naleteti na kristjana (pogosto pastorja ali cerkvenega vodjo), ki je objavil trditve, ki preprosto ne morejo biti resnične. O tem zakaj toliko kristjanov širi napačne informacije bi lahko veliko povedali in razpravljali. Toda ne rabimo poglobljene sociološke analize, da lahko vse to označimo kot greh obrekovanja.

Jon Bloom pravi, da do obrekovanja pride vedno ko nekdo pove nekaj neresničnega o nekom drugem in ta informacija potem omadežuje ugled te druge osebe. Sveto pismo zelo jasno sporoča, da Bog sovraži obrekovanje (Pregovori 6,16.19). Pavel obrekovanje označuje kot vedenje tistih, ki sovražijo Boga (Rimljanom 1,30), Jakob pa obrekovanje opisuje kot demonsko vedênje (Jakob 3,15-16). Sveto pismo nas celo uči, da naj ne obrekujemo niti svojih sovražnikov (Matej 5,34-38).

Privrženci teorij zarot pogosto trdijo, da če je trditev resnična, potem to ni obrekovanje. Toda, da bi bilo to res, bi morali zagotovo vedeti, da so določeni zarotniki vpleteni v specifični skrivni načrt – toda tega védenja nikoli nimajo.

Mnogi krščanski filozofi definirajo »védenje, da je neka trditev resnična« kot upravičeni temelj za verovanje. Imeti védenje o nečem pomeni predstavljati resničnost določenih misli ali izkušenj na podlagi trdnih temeljev. Toda trdni temelji za teorije zarot so nezanesljive govorice, ki ne dosegajo standarda za védenje o nečem. In ker nimajo resnice so njihove trditve le obrekovanje.

Kristjani, ki opravljajo satanovo delo

Toda, kaj pa če ti kristjani zares verujejo, da je neka teorija zarote resnična? A ne moremo reči, da se sicer motijo, toda da vseeno niso pregrešili?

V knjižni recenziji iz leta 1950 v filozofski strokovni reviji Um je Sir Peter Medawar zapisal o katoliškem filozofu in duhovniku Teilhardu de Chardinu sledečo misel: »Njegovo neiskrenost lahko upravičimo samo če vemo, da preden je zavedel druge, je najprej pošteno zavedel tudi samega sebe.« To je zelo privlačna misel, toda ne moremo je sprejeti za naše so-kristjane. Tako kot Bog politikom ne daje možnosti, da bi lagali, tako tudi ne daje teti Micki ali pastorju Tivadarju dovoljenje za obrekovanje samo zato, ker verujeta v neresnice, ki jih širita. Oba imata dolžnost, da preverita resničnost in zanesljivost trditev, ki so lahko potencialno zelo obrekujoče. Navsezadnje bodo na sodni dan ljudje dajali odgovor za vsako nepremišljeno besedo, ki jo izgovorijo (Matej 12,36).

Na podoben način Bog ne bo opravičil našega pogleda vstran ob njihovem obrekovanju. Jezus pričakuje od nas, da se zoperstavimo sovernikom, ki so vpleteni v greh in če nas ne poslušajo, naj to celo prinesemo pred cerkev (Matej 18,15-17). Dejstvo, da se redko zgodi, da v naših cerkvah nekoga soočimo ali discipliniramo zaradi obrekovanja, je naravnost škandalozno. Naša odločitev, da bomo ostali tiho, ker »tako ali tako ne bodo poslušali« ni niti ljubeča, niti pobožna. Poklicani smo, da se zoperstavimo tistim, ki širijo laži in Sveti Duh je potem odgovoren za spremembo njihovega srca.

Z molkom ob širjenju teorij zarot med kristjani prav tako dajemo okoliškemu svetu občutek, da je tako vedênje sprejemljivo v krščanskih krogih. Toda to ni res in kristjani ne bi smeli tolerirati nobenega demonskega vedênja. Mnoge sodobne teorije zarote, ki jih kristjani vneto širijo, so zasnovali okultisti alternativne desnice (alt-right), pogani nove dobe (new-age-a) ali kakšne druge protikrščanske ezoterične skupine. Toda na koncu koncev vse obrekujoče teorije zarot izvirajo od samega satana. Če smo ljudje, napolnjeni z Duhom resnice (Janez 14,17), potem ne bomo širili novic, ki izvirajo od očeta laži (Janez 8,44).

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X