Skip to content

Božič in darilo miru

Kaj najbolj potrebujemo sredi vrveža v prazničnem času?

Božič včasih mine kot nejasen obris rdečih, zelenih in zlatih lučk, ovojni papir in znane božične pesmi. Bombardirani s sorodniki, darili, prireditvami in posebnimi programi, včasih to blagoslovljeno obdobje udari tako močno in hitro kot teksaški tornado. Prične se, ne glede na to ali smo pripravljeni ali ne. Tako namesto veselja, miru in slave Bogu, povzroča fizične, čustvene in finančne preobremenitve.

Pogosto se podvržemo močnim družbenim in komercialnim pritiskom, ker resnično želimo kar najbolje izkoristiti sezono. Toda sredi vrveža pravzaprav najbolj potrebujemo – duhovno, čustveno, telesno in v odnosih –, da smo tiho in pozorni. Največ koristi imamo, če smo tihi in mirni – da posebej cenimo to priložnost in razmislimo o Kristusovem rojstvu in o tem, kaj nam resnično pomeni naš Odrešenik. Neverjetno je, kako lahko zgrešimo blagoslove in občutek miru, če si ne vzamemo časa, da bi bili mirni in obenem videli delovanje Boga.

Pomislite na ljudi, ki so prvi zamudili Jezusovo rojstvo. To so bili izraelski verski voditelji, ki niso doumeli, da je Oče poslal Odrešenika, čeprav je po preroku Izaiju napovedal: »Zato vam bo Gospod sam dal znamenje: Glej, mladenka bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel« (Izaija 7,14). Mesijo so si zamislili kot mogočnega bojevnika, ki bo osvobodil narod, ne kakor nekoga, ki se bo rodil v hlevu, ali da bo Božja odrešitev dosežena na križu.

»Mir z Bogom plod enotnosti z Njim!«

Vendar spomnimo se ljudi, ki so bili priče Jezusovemu rojstvu. Pisec Luka nam pravi: »V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod« (Luka 2,8-11).

Napoved je prišla v tišini tiste betlehemske noči. In ker so bila njihova ušesa in srca odprta, so pastirji bili blagoslovljeni na čudoviti način.

Enako velja za nas: V TEM BOŽIČNEM ČASU UŽIVAJMO V TRENUTKIH TIŠINE IN RAZMIŠLJAJMO O BOŽJEM DARU ODREŠITVE, O NJEGOVEM ZNAČAJU IN O NJEGOVIH SVETIH BESEDAH.

Velikokrat sem rekel, da je mir z Bogom plod enotnosti z Njim. Ustaviti se sredi naših razburkanih urnikov in iskati načine, kako videti Božje delovanje, ni le neizmerno pomembno – temveč nepogrešljivo. Skozi naš čas v Njegovi čudoviti navzočnosti, On pomiri našo dušo, napolni naša srca z mirom, nas okrepi za prihodnje boje in seveda nas uči o Njegovih poteh. Je lahko kaj bolj izpolnjujočega, pomembnega ali močnejšega od tega?

Vir: intouch.org; avtor: dr. Charles Stanley

Sorodni prispevki

Bog je dober – res?

Že od otroštva smo govorili: »Bog je dober, Bog je velik, zahvalimo se mu za vse, kar prejemamo.« Res verjamemo v to? Smo popolnoma prepričani,

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X