Skip to content

Začni novo leto z Bogom

Začetek novega leta nas izziva, da hkrati pri sebi vpeljemo potrebne spremembe. Najdeš kaj, kar bi potrebovalo spremembo? Mogoče celo ukinitev?

Medtem ko začneš z novim letom, te pozivam h globljemu odnosu z Bogom. Sveto pismo ponuja pomoč na pet načinov.

1. Molitev

Jakob 5,16 kliče iz povprečja: “Veliko moč in velik učinek ima molitev pravičnega.” Kristjani priznavamo moč molitve, toda ponavadi se zatekamo k njej šele, ko porabimo vse druge izhode.

Gospod nas poziva, naj molimo neprestanoma (1. Tesaloničanom 5,17); naj najprej gledamo na Gospoda, ne na koncu. Naša moč in učinkovitost sta v njegovi moči, ne v naši.

2. Božja beseda

V Mateju 4,4 je Jezus citiral obljubo iz Stare zaveze: “Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.” Jezus je bil pravkar brez hrane 40 dni. Znal je, kaj pomeni potrebovati hrano.

Toda v svojem najšibkejšem fizičnem stanju je Jezus spoznal, da je Božja beseda pomembnejša od hrane, ki jo jemo. Brez Božje resnice ne znamo sprejemati odločitev, ki so Bogu všeč, tudi ne, kako premagati skušnjavo. Da bi novo leto začel z Bogom, se moraš znova predati branju, poslušanju in preučevanju Božje besede.

3. Skupnost

Sveto pismo je jasno, da naj kristjani “drug drugega spodbujamo” (Hebrejcem 10,25). To se zgodi najbolje, ko se osebno srečamo. V današnji pretirano povezani družbi je pozitiven napredek, ko se obvežemo preživeti več osebnega časa z drugimi vernimi.

Kako bi lahko to izgledalo? Naslednje možnosti pridejo v upoštev:

 • Znova se obveži, da boš redno prihajal na bogoslužja;
 • Pridruži se hišni skupini;
 • Srečaj se z drugimi kristjani med tednom, da boste drug drugemu pomagali v duhovni rasti;
 • Večkrat se srečaj s prijateljem ali sodelavcem, da skupaj molita.

Obstajajo mnoge priložnosti, toda pobuda za povezanost in skupnost ostaja pri tebi. Skupnost se zgodi zgolj takrat, ko se za njo odločimo in se obvežemo.

4. Služenje

V 1. Janezu 3,17-18 beremo: “Kako more Božja ljubezen ostati v človeku, ki ima premoženje tega sveta in vidi, da je brat v pomanjkanju, pa zapira svoje srce pred njim? Otroci, ne ljubimo z besedo, tudi ne z jezikom, ampak v dejanju in resnici.” Ena najbolj mogočnih metod za duhovno rast je drugim pokazati Božjo ljubezen.

Obstajajo mnogi praktični, vsakdanji načini, kako lahko na druge narediš pravi vtis, kakor bi ga naredil Jezus. Spodnje ideje ti lahko pomagajo:

 • Postani prostovoljec v nekem družbenokoristnem centru;
 • Postani aktiven na nekem področju dela tvoje lokalne cerkve;
 • Sodeluj pri pripravi in razdelitvi hrane;
 • Zbiraj sredstva za kak koristen, človekoljubni namen;
 • Obišči ostarele, ki potrebujejo vsakdanjo pomoč;
 • Bodi na razpolago mladim, ki so v stiski;
 • Ohrabri nekoga s spodbudo ali molitveno podporo; ipd.

Če boš delal tako kot vedno, boš žel takšne rezultate kot vedno.

5. Deli Kristusa

Mnogi kristjani se ne zavedajo, da je eden najbolj mogočnih načinov duhovne rasti ravno nekomu drugemu pomagati najti Jezusa. To je resnica na več načinov:

 • Prvič, drugim povedati o Gospodu nas spomni, kako je Bog spremenil naše življenje.
 • Drugič, pričevati o Gospodu nas prisili izstopiti iz našega udobja. Če to želimo, se moramo naučiti nove načine komuniciranja in zanašanja na Svetega Duha, da nas bo vodil.
 • Tretjič, podeliti vero nam omogoča videti Gospoda na delu, kako deluje v našem življenju in v življenjih drugih.

Starodavna modrost ostaja resnična: Če boš delal tako kot vedno, boš žel takšne rezultate kot vedno. Če v tem letu želiš duhovno rasti, se odloči za spremembo na teh področjih. Bog bo deloval v tvojem življenju in skozi tebe, in tako spremenil tvoje življenje – ter življenja drugih.

Vir: Dr. Dillon Burroughs, jashow.org

Sorodni prispevki

Kaj pomeni biti odrešen?

Odrešenje se zgodi, ko posameznik prizna, da je grešnik, prosi Jezusa, naj prevzame nadzor nad njegovim življenjem, in se zaveže, da mu bo sledil. Apostol

Več »
MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X