Skip to content

Deset zapovedi za vsakdanje življenje

Ponavadi beremo deset starozaveznih zapovedi in tako je dobro. Toda, ste že našli teh deset novozaveznih zapovedi?

Apostol Pavel je zapisal 12. poglavje Pisma Rimljanom kot »deset zapovedi ljubezni«. Vseh deset je napisanih v velelni obliki (imperativ). Preizkusite teh deset zapovedi, ki vam bodo pomagale rešiti vsako težavo in na koncu spremeniti vaš svet:

1. Spoznajte svoj dar in delujte v njem.

Pavel začne svoj seznam tako, da nam reče, naj smo zadovoljni s svojimi darovi: služenjem, poučevanjem, spodbujanjem, dajanjem itd. Morali bi biti zadovoljni s tem, kakrne nas je Bog ustvaril, in ne poskušati narediti vtisa na druge s svojimi duhovnimi darovi.

2. Ne pretvarjajte se, da ljubite druge.

Ljubezen mora biti pristna in iskrena. Mora biti RESNIČNA. Ne moremo se obnašati, kot da imamo nekoga radi, a se v resnici pretvarjamo. Bodite pristni v svojih prijateljstvih.

3. Tekmujte drug z drugim v izkazovanju spoštovanja.

Spoštovanje ali izkazovanje časti je kultura nebes. Spoštovanje vidi čez zunanjost osebe do njene prave identitete. Vsak človek je ustvarjen po Božji podobi, bodisi moški, ženska, bogat ali reven. Zaradi te podobe si vsak človek zasluži spoštovanje.

4. Nikoli ne bodite leni, ampak trdo delajte in služite Gospodu.

Strast je ključnega pomena v življenju. Mlačna, pasivna drža je ubijalec uspeha. Obnašajte se, kot da je vsako dejanje, ki ga naredite, opravljeno neposredno za Gospoda samega in ne zato, da bi naredili vtis na druge.

5. Ne odnehajte v težkih časih. Molite toliko bolj.

Vsi gremo skozi težave in probleme. Odnehati je enostavno. Naučite se zanašati na molitev kot svojo stabilnost v težkih časih. Bog te ljubi in sliši vsak klic tvojega srca.

6. Bodite pripravljeni izkazovati gostoljubje.

Povsod okoli vas so potrebe. Ne bežite pred potrebami nekoga. Pomaknite se k njihovim potrebam. Izpolnite njihove potrebe, kot je to storil usmiljeni Samarijan za oropanega in pretepenega človeka. Vzemite si čas za sejanje semen dobrotljivosti, tudi ko ste zaposleni.

7. Blagoslavljajte tiste, ki vas preganjajo.

Ljudje vas bodo kritizirali. Celo tvojo dobroto bodo presojali. Ne preklinjajte jih, ampak jih blagoslavljajte. Jezus je rekel: “Odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.” Molite, naj jih Bog blagoslovi.

8. Živite v harmoniji drug z drugim.

Ponos in napuh vas ne bosta pripeljala nikamor. Ljudje čutijo, ko mislite, da ste bolj inteligentni kot kdorkoli drug v sobi. Bodite pripravljeni prisluhniti tistim, ki so domnevno »nižje« na spektru inteligence od vas.

9. Ne vračajte zla za zlo.

Maščevanje pripada Gospodu. Bog je rekel: “Maščevanje je moje, jaz bom povrnil.” Ko začnemo ljudem vračati za njihova napačna dejanja, zaidemo s tira.

10. Premagajte zlo z dobrim.

Ne smete dovoliti, da vas zlo osvoji. Zlo premagate z dobrim. Plačajte sovražniku kosilo. Naredite nekaj dobrega, da jim pomagate iz zagate.

Vaša radodarnost jih bo presenetila. Preprosta dobra dejanja so pogosto način reševanja pomembnih sporov.

Preberite Rimljanom 12 sami. Uporabite ta načela. Vaš svet se bo kmalu spremenil!

Vir: Larry Stockstill, larrystockstill.com

Sorodni prispevki

MS-logo-2017 w-02

BOGOSLUŽJA

Vsako nedeljo ob 9. uri.
Dobrodošli!

URNIK BOGOSLUŽIJ

NASLOV

Ciril Metodova ul. 1a
9000 Murska Sobota

Back To Top
Search
X